Gå til sidens hovedinnhold

Unge Venstre vil avskaffe skolegudstjenesten

Man må slutte å prakke religionsutøvelse på elevene i skoletiden, sier lederen for Unge Venstre til NRK.

– Jeg synes det er problematisk at man arrangerer skolegudstjeneste i skoletiden. Religion og tro er en privatsak, og gudstjeneste kan folk holde på med på fritiden. Det er ikke noe en offentlig skole skal drive med, sier leder for Unge Venstre, Sondre Hansmark, til NRK.

Han mener at man i praksis favoriserer én tro eller et livssyn fremfor andre når skolene blir oppfordret av regjeringen til å arrangere skolegudstjenester i forbindelse med julen.

– Dette må man kutte ut. Man må slutte å prakke på elevene religionsutøvelse i skoletiden. Det hører fritiden til, sier Hansmark.

Mathilde Tybring-Gjedde i Høyre er uenig med Hansmark, og mener det blir feil å kutte ut skolegudstjenesten:

– Det er naturlig at kristendommen har en særstilling i Norge. Den er innvevd i vår kultur, vår filosofi og vår litteratur, sier Tybring-Gjedde til allmennkringkasteren.

– Dette er misforstått toleranse. Jeg mener skolegudstjenester utelukkende er positivt. Det har lang tradisjon og gir elever mulighet til å lære mer om hvordan julen markeres i Norge.

Kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Marit Øimoen, synes argumentasjonen til Tybring-Gjedde og Høyre er merkelig. Hun skriver på Twitter at elever fint kan lære om norske juletradisjoner uten å gå i skolegudstjeneste.

Kommentarer til denne saken