Gå til sidens hovedinnhold

- Unge vil fortsatt være forbannet

Bangkok er i et spent vakuum dagen etter at 14 ble drept og 30 bygninger ble stukket i brann.

Den dramatiske situasjonen i Bangkok nådde et foreløpig klimaks onsdag da regjeringsstyrker brøt seg gjennom barrikadene til rødskjortene i sentrum av byen. Minst seks personer ble drept i sammenstøtene, og flere rødskjorte-ledere overga seg til politiet.

Lederne forsøkte å mane til ro, men flere områder i hovedstaden ble likevel omgjort til et inferno ettersom nærmere 30 bygninger ble stukket i brann av illsinte demonstranter.

Venter på en uttalelse
Thailand-ekspert Marte Nilsen mener Bangkok nå befinner seg i et slags spent vakuum.

- Jeg venter litt på at det skal komme en slags felles uttalelse om forhandlingene mellom myndighetene og Rødskjortenes ledere som har overgitt seg, sier Thailand-ekspert og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Lund, Marte Nilsen, til Nettavisen.

- Jeg tror ikke det vil komme noe klart svar i løpet av dagen, men det hadde vært fint med en melding om hvordan det går. Det er myndighetene som har kontroll over informasjonsflyten ettersom rødskjorte-lederne har overgitt seg, sier Nilsen.

Les også: - Rødskjortene overgir seg

Minst 40 mennesker er blitt drept etter at regjeringsstyrkene gikk til angrep på rødskjortenes leir i sentrum av Bangkok forrige uke. Onsdagens storoffensiv førte til en midlertidig stopp i den organiserte protestaksjonen mot den sittende regjeringen.

- Ifølge thailandsk TV er alt rolig i Bangkok nå. Myndigheten har kontroll, og det finnes ingen terrorister i gatene lenger. Myndighetene ber nå om hjelp fra befolkningen til å rydde Bangkok, og gjerne gi vann og mat til de som deltar i opprydningsarbeidet, sier Nettavisens journalist, Stig Martin Solberg, som er fastboende i Bangkok.

- Fremdeles forbannet
- Det som er problematisk er at man ikke har moment til noen løsning selv om myndighetene har klart å stoppe opptøyene. Jeg tror en felles uttalelse om veien fremover, er det eneste som kan roe ned situasjonen. Så vil det nok være unge rasende menn som fremdeles er forbannet, sier Nilsen.

De unge, rasende mennene hun henviser til, er blant annet de såkalte svartskjortene, som er en ytterliggående gruppe som tyr til vold mot myndighetene. Nilsen mener det er helt umulig å anslå hvor mange det finnes av dem.

Men myndighetene i Bangkok har innført portforbud i store deler av byen i et forsøk på å kvele all motstand.

Det er 15 år siden forrige gang det ble innført portforbud i Thailand, og regjeringssoldatene skal blant annet ha fått stående ordre om å skyte eller arrestere personer som bryter forbudet.

- Dette er veldig dramatisk, men jeg tror nok at det blir brukt en del skjønn, sier Nilsen.

Fra onsdag klokken 20.00 til torsdag klokken 06.00 var det portforbud i Bangkok.

- Vi bor i et moderne kompleks og har tilgang på det meste. Derfor har vi ikke noe behov for å bevege oss ute under portforbudet, sier Solberg.

Utvidet portforbud
Torsdag ble det kjent at portforbudet blir utvidet fram til lørdag. Portforbudet vil også gjelde for 23 provinser.

- Dette vil hjelpe sikkerhetsstyrkene til å sørge for sikkerheten for allmennheten, samt hindre mer vold, sier talsmann for hæren, Dittaporn Sasasmith, melder BBC.

Videre hevder myndighetene at nattens portforbud var en suksess, men det skal ha vært meldinger om avfyrte skudd i noen deler av byen.

Les også: Thailand utvider portforbudet

I løpet av onsdag ble det meldt om minst seks drepte. Men senere ble det imidlertid kjent at ytterligere åtte lik er funnet i et tempel i Bangkok, hvor hundrevis av såkalte rødskjorter hadde søkt tilflukt.

Rødskjortene er tilhengere av korrupsjonstiltalte og tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra, som lever i eksil. Han gikk ut og advarte onsdag om at myndighetenes harde offensiv vil kunne føre til en geriljakrigføring.

Blir neppe borgerkrig
Andre eksperter har også fryktet at situasjonen ville kunne utvikle seg til en borgerkrig.

- Jeg har aldri trodd at det er et mulig scenario, og tror ikke det er det mest sannsynlige. Men når man får sånne anspente situasjoner med skyting i gatene, så vil det minne mest om det. Men det vil fortsatt komme til å være politisk uro og opptøyer, sier Nilsen.

Nåværende statsminister Abhisit Vejjajiva sier han er overbevist om at det vil komme en løsning, og at urolighetene vil ta slutt.

Les også: - Vi gråter for Bangkok
Les også: Frykter bygningen skal kollapse

Ifølge Bangkok Post ble over 30 bygninger stukket i brann onsdag. Én av bygningene som sto i brann er et av Asias største shoppingsentre – Central World.

- Myndighetene frykter at Central World må rives - men dette er ikke helt avklart ennå - det er for varmt der inne til at de kan gå inn i senteret ennå, sier Solberg.

Tilhengere av rødskjortene er hovedsakelig fattige bønder fra landet som mener de ikke får ta del i den økonomiske velstanden som de mener er forbeholdt eliten.

HTML EMBED

Vis Uroen i Bangkok i et større kart

Kommentarer til denne saken