RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Vi blir med inn i gorillaens fascinerende rike, i kveldens "Globus 2".
Vi blir med inn i gorillaens fascinerende rike, i kveldens "Globus 2".

Unik gorillafilm

Sist oppdatert:
«Globus 2» følger arbeidet til den belgiske diplomaten Romain Baertosen, som i 1966 kom til Rwanda for å starte filmingen av gorillaene i Virunga-fjellene.

For over 30 år siden var Rwanda et fredelig og vakkert land, med et pulserende natur- og dyreliv. Belgiske Romain Baertosen ankom Rwanda i 1966, og begynte å filme to av landets best bevarte hemmeligheter; gorillaene i Virunga-fjellene og den bortgjemte Bahima-stammen.

Romain måtte selv lære seg hvordan han skulle oppføre seg og kommunisere med de enorme gorillaene. Læreprosessen bestod av prøving og feiling, og et farlig angrep fra en enorm Silverback-gorilla var bare én av lærepengene han måtte gjennom. Romain filmet blant annet purunge gorillaer når de lekte, hvilte og spiste. Et unikt øyeblikk ble også festet til film, når en gruppe gorillaer forsøker å hjelpe en hund som er fanget i en felle - ved bruk av tegnspråk.

Sjelden stamme

Romain filmet også Bahima-stammen, som i århundrer bodde bortgjemt i det ville terrenget. En spektakulær kvegflokk, med horn som var opp til to og en halv meter lange, sørget for at de fikk alle sine behov dekket. Betingelsen for at Romain fikk komme så nært innpå stammen, var at han brakte dem medisiner for behandling av malaria.

Men både Bahima-stammen og gorillaenes fredelige eksistens ble kraftig rystet under borgerkrigen i Rwanda i 1994, og skogene ble plyndret for mat og brensel. Utrolig nok gikk det til slutt bra med gorillaene i Virunga-fjellene. Verre var det for Bahima-stammen, som ikke lenger eksisterer i dag. Stammefolket ble gjort til flyktninger i sitt eget rike, og fikk aldri returnere til sitt tradisjonsrike og fredelige levesett.

Se «Globus 2» på TV 2 søndag 7. november kl. 19.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere