*Nettavisen* Nyheter.

Unio mener Frp har skjerpet seg

Oslo (NTB:) Unio har gransket arbeidslivspolitikken til Høyre og Fremskrittspartiet og finner klare forbedringer fra tidligere. Men Anders Folkestad er langt ifra fornøyd.

15.07.13 10:06

– En blåblå regjering vil kunne gi større press på dagens ordninger og en tøffere hverdag for arbeidstakerne, sier Unio-lederen til NTB.

– Samtidig har både Høyre og Fremskrittspartiet moderert seg. Det gjelder spesielt Frp som ikke lenger ser ut til å ville legge seg ut med fagbevegelsen i ett og alt, fortsetter han.

Unios kartlegging konkluderer med at Frps handlingsprogram ikke lenger er fagforeningsfiendtlig. At partiet slutter opp om trepartssamarbeidet trekkes fram som et eksempel.

– Uklart
Et annet eksempel er det gamle kravet om å vurdere begrensninger i streikeretten. Det sto i 2009-programmet, men er fjernet foran årets valg.

Folkestad sier han ikke føler seg helt trygg på at linjeskiftet er reelt og ikke bare et spørsmål om retorikk og innpakning.

– Vi skal selvsagt holde et våkent øye med partiets utspill og utsagn framover. Jeg opplever vel at Erna Solberg og de andre på borgerlig side er bevisst uklare om en del spørsmål, men tonen er definitivt en annen enn den var under Bondevik II-regjeringen, sier Unio-lederen.

Unio, med sine 320.000 medlemmer, er Norges neststørste arbeidstakerorganisasjon, har funnet følgende problemsaker i Frps program:

* Avvikling av fagforeningsfradraget

* Økt adgang til midlertidige ansettelser

* Likestilling av uorganiserte og organiserte

* Lokal forhandlingsrett

* Endrede og mer fleksible arbeidstidsavtaler

Bekymret
I forrige uke varslet Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen om nye tider for LO med en borgerlig regjering. Overfor Aftenposten slo han fast at de andre hovedsammenslutningene YS, Akademikerne og Unio kom til å bli lyttet til i større grad enn hva tilfellet har vært under de rødgrønne.

Men erfaringene fra sist Høyre satt i regjering, er ikke spesielt gode hos Unio.

– Vi vil selvsagt opptre ryddig og samarbeide med en borgerlig regjering også, men det blir nok tøffere enn nå fordi vi er uenige om saker og ting, sier Folkestad.

Unio har blinket ut følgende problemsaker fra Høyres program:

* Endrede og mer liberale arbeidstidsregler

* Mer belastende arbeidstidsordninger

* Svekket innflytelse fra fagforeningene i arbeidstidsspørsmål

* Mer overtidsarbeid

* Lavere terskel for midlertidige ansatte

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.