*Nettavisen* Nyheter.

Unionsoppløsning

Stadig flere vil kjøpe Union for en billig penge. Problemet er bare at Norske Skog ikke vil selge. Det går mot en seig utmattelseskamp.

11.08.05 10:24

Norske Skog er ikke som selskaper flest. Normalt ville styret (som hovedsaklig er valgt av eierne) vedtatt nedleggelse og/eller salg av en lokal fabrikk. Og blant eierne er det trolig solid flertall for å legge ned Norske Skog Union.

Det spesielle i Norske Skogs tilfelle er en bedriftsforsamling som må godkjenne planen om å legge ned Union. Og i bedriftsforsamlingen har de ansatte og skogeierne totalt 12 av 18 plasser.

Nå er det langtfra sikkert at alle disse 12 har felles interesser, men hvis man lykkes i å samle de ansatte og skogeierne, kan man kanskje stoppe ledelsens planer om å legge ned Union.

Men derfra til å få flertall for et salg til en helt eller delvis konkurrerende eier, er det et langt stykke.

Da må eierne inn i bildet. Og på en generalforsamling er det ytterst tvilsomt om man oppnår flertall for noe som ikke er til beste for aksjonærene!

I øyeblikket er situasjonen fastlåst fordi partene ikke forstår hverandre, eller i det minste ikke vil ta hensyn til motpartens synspunkter.

Norske Skogs ledelse tror en nedleggelse av Union vil bedre resultatet med 200 millioner kroner årlig. Deres regnestykke forutsetter at papirproduksjonen opphører, bedriften nedleggelse og tomten/eiendommen videreutvikles.

Poenget er at Norske Skog ikke vil godta uforpliktende eller langsiktige planer om å legge om til bokproduksjon. - Kan du produsere pocketbokpapir, kan du lage avispapir når som helst, er Jan Oksums verdensbilde.

En konsekvens av det synet er at han også ønsker mindre kapasitet i bokpapirproduksjon (slik at man på lang sikt er sikret mot overproduksjon av avispapir ved konvertering av andre fabrikker).

For Jan Oksum holder ikke argumenter om at «vi vil ikke lage avispapir, bare bokpapir, og der konkurrerer vi ikke med Norske Skog».

Derfor har de norske, svenske og finske papirfabrikantene felles interesse av at kapasiteten bygges ned. Det er helt legitimt. Men hvis de derimot har avtaler seg imellom, kan det være straffbart.

For øyebliket må Jan Oksum finne seg i «nordavind fra alle kanter». Men det bør være et minimumskrav at kritikerne kan dokumentere sine anklager om kartellsamarbeid - og ikke bare slenger fra seg alvorlige og ærekrenkende påstander gjennom media.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag