Universitet kjøpte tjuvgods

Universitetet i Bergen (UiB) kjøpte på slutten av 1990-tallet fem stjålne seismografer til en verdi av en million kroner.

12.01.07 12:37

En tidligere japansk professor lurte UiB til å bruke over 20 millioner yen på tjuvgods. Påtalemyndighetene i Japan har onsdag arrestert den 64 år gamle tidligere professoren Hideki Shimamura under mistanke om svindel.

Shimamura skal på slutten av 1990-talllet svindlet UiB til å kjøpe fem seismografer av ham som skal være stjålet fra Shimamuras tidligere arbeidsplass, Hokkaido University.

Betalt
- Han har ikke svindlet UiB på noen måte, sier leder for Institutt for Geovitenskap ved UiB, Olav Eldholm, til iBergen.no.

- Men dere har jo kjøpt stjålet utstyr!

- Ja, og vi har betalt for det, svarer Eldholm kontant.

- Men når dere har betalt for stjålet utstyr, betyr ikke det at dere er blitt svindlet?

- Jeg kan ikke kommentere presseoppslag jeg ikke har sett, svarer Eldholm hastende på vei til møte når iBergen.no ringer ham.

I kontakt med Japan
Shimamura skal selv ha transportert instrumentene til Bergen på samme tid som han ledet Hokkaido universitetets seismogiske institutt. Hokkaido universitetet anmeldte Shimamure for svindel i april i fjor.

- Har UiB vært i dialog med Hokkaido universitetet i denne saken?

- Ja, og vi har fått tilbakemelding fra Hokkaido om at UiB i denne saken ikke har foretatt seg noe kritikkverdig, hevder Eldholm.

Eldholm er usikker på om UiB må levere tilbake det seismologiske utstyret til Hokkaido, og sier at UiB vil ta kontakt med det japanske universitetet for å få oversikt over saksgangen videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.