*Nettavisen* Nyheter.

Universitetet i Bergen dropper kjøtt og serverer vegetarisk julebord

ALTERNATIV: Det blir verken ribbe eller pinnekjøtt på julebordet til Universitet i Bergen.

ALTERNATIV: Det blir verken ribbe eller pinnekjøtt på julebordet til Universitet i Bergen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

De som hadde gledet seg til tradisjonell middag på Universitetet i Bergens julebord må tenke om igjen. I år serveres det nemlig vegarisk mat: - Vi predikerer ikke, mener arrangørene.

Det var Khrono som omtalte saken først.

Dermed blir det verken ribbe eller pinnekjøtt på de oppimot 500 deltakerne fra Universitetet i Bergens (UiB) administrasjon.

Å tukle med juletradisjoner er ikke udramatisk, ifølge Synnøve Myhre, avdelingsdirektør ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD), som sammen med kommunikasjonsavdelingen har regien for årets julebord.

Likevel er det en rett avgjørelse, mener arrangøren.

- Predikerer ikke

UiB trapper nemlig opp arbeidet med å bli hundre prosent klimanøytral innen 2030. Dermed er det naturligvis mer miljøvennlig å spise grønnsaker enn kjøtt.

Myhre mener likevel at det ikke er snakk om en moralpreken på julebordet.

- Det er viktig å få sagt at vi ikke vil at folk skal slutte å spise pinnekjøtt på julaften. Vi predikerer ikke. Men kanskje trenger man ikke spise det tre ganger før jul. I komiteen har vi tatt universitetet sin strategi innover oss, og tenkt på hva vi bør gjøre som en stor arbeidsplass, sier ho.

Klikk på bildet for å forstørre. DEKKER BORD: Synnøve Myhre, fra fakultet for kunst, musikk og design, har regien for det kjøttløse julebordet til Universitetet i Bergen.

DEKKER BORD: Synnøve Myhre, fra fakultet for kunst, musikk og design, har regien for det kjøttløse julebordet til Universitetet i Bergen. Foto: Universitetet i Bergen

KMD-avdelingen har allerede prøvd konseptet to ganger, og ingen har etter hva Myhre vet klagd på avgjørelsen.

Usikker meny

Tradisjonen tro har arrangementet gått på rundgang mellom de forskjellige avdelingene på universitetet. Normalt sett har bare den sentrale administrasjonen vært invitert, men i år er alle som jobber ved instituttet invitert. Det betyr hele 1.700 utsendte invitasjoner.

Men hva som faktisk kommer til å stå på den endelige, vegetariske menyen er ikke klart. Myhre er sikker på at det kommer til å bli god mat, og lutefisk er fortsatt ikke utelukket.

- Mottoet til fakultet er at vi skal bevege, forteller Myhre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag