Gå til sidens hovedinnhold

Universitetet i Bergen dropper kjøtt og serverer vegetarisk julebord

De som hadde gledet seg til tradisjonell middag på Universitetet i Bergens julebord må tenke om igjen. I år serveres det nemlig vegarisk mat: - Vi predikerer ikke, mener arrangørene.

Det var Khrono som omtalte saken først.

Dermed blir det verken ribbe eller pinnekjøtt på de oppimot 500 deltakerne fra Universitetet i Bergens (UiB) administrasjon.

Å tukle med juletradisjoner er ikke udramatisk, ifølge Synnøve Myhre, avdelingsdirektør ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD), som sammen med kommunikasjonsavdelingen har regien for årets julebord.

Likevel er det en rett avgjørelse, mener arrangøren.

Les også

Vi trenger oppdaterte skolebøker og stoler det går an å sitte på - ikke et vegetarisk skolemåltid

- Predikerer ikke

UiB trapper nemlig opp arbeidet med å bli hundre prosent klimanøytral innen 2030. Dermed er det naturligvis mer miljøvennlig å spise grønnsaker enn kjøtt.

Myhre mener likevel at det ikke er snakk om en moralpreken på julebordet.

- Det er viktig å få sagt at vi ikke vil at folk skal slutte å spise pinnekjøtt på julaften. Vi predikerer ikke. Men kanskje trenger man ikke spise det tre ganger før jul. I komiteen har vi tatt universitetet sin strategi innover oss, og tenkt på hva vi bør gjøre som en stor arbeidsplass, sier ho.

KMD-avdelingen har allerede prøvd konseptet to ganger, og ingen har etter hva Myhre vet klagd på avgjørelsen.

Les også

Det er faktisk ikke alle elever som skaffer seg mat selv

Usikker meny

Tradisjonen tro har arrangementet gått på rundgang mellom de forskjellige avdelingene på universitetet. Normalt sett har bare den sentrale administrasjonen vært invitert, men i år er alle som jobber ved instituttet invitert. Det betyr hele 1.700 utsendte invitasjoner.

Men hva som faktisk kommer til å stå på den endelige, vegetariske menyen er ikke klart. Myhre er sikker på at det kommer til å bli god mat, og lutefisk er fortsatt ikke utelukket.

- Mottoet til fakultet er at vi skal bevege, forteller Myhre.

Les også

Salget av vegetarprodukter skyter i været

Kommentarer til denne saken