*Nettavisen* Nyheter.

Universitetet i Oslo nekter å utlevere studentlister

Oslo (NTB): Universitetet i Oslo (UiO) nekter å gi fra seg navnelister over 55.000 uteksaminerte studenter til et rekrutteringsfirma.

- Universitetsdirektøren har i samråd med UiOs advokater avslått kravet om innsyn, opplyser studiedirektør Monica Bakken.

Begrunnelsen for å nekte innsyn er todelt. For det første er det vanskelig og arbeidskrevende å fjerne taushetsbelagte opplysninger fra listene.

- UiOs studentgruppe er mangfoldig, og både adresser, telefonnumre og e-postadresser kan avsløre for eksempel om en person bor på institusjon eller er i fengsel. Det arbeidet det medfører å sile ut slike taushetsbelagte opplysninger gjør at sammenstillingen ikke oppfyller vilkåret om at den skal kunne gjøres «med enkle fremgangsmåter». Det er dermed grunnlag for å holde samtlige opplysninger tilbake, opplyser UiO i en pressemelding.

Det andre hovedargumentet til UiO er at man, i henhold til offentlighetsloven, har anledning til å unnta interne dokumenter fra innsyn fordi opplysningene om studentene er samlet inn til internt bruk.

Firmaet som har bedt om listene er Rekruttering AS i Drøbak, som har som mål å bygge opp Norges største database over alle som har høyere utdanning her i landet. Firmaet har kontaktet flere universiteter og høyskoler for å få lister med navn på uteksaminerte studenter, Firmaet har fått navnelister fra blant annet NTNU i Trondheim. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.