Tirsdag 12. oktober skal interesseorganisasjonen Klimarealistene avholde en lansering av et nytt tidsskrift som skal hete «Science of climate change».

Avdukingen vil foregå i Universitetet i Stavanger (UiS) sine lokaler og med rektor Klaus Mohn som en av innleggsholderne.

Organisasjonen har ifølge deres leder Hans Borge rundt 1.300 betalende medlemmer.

Klimarealistene påstår at klimagasser har en minimal påvirkning på jorden, og at klimaet styres av naturlige variasjoner.

«Vi er ikke enig med FNs klimapanel, når de påstår at utslipp av CO2 endrer klimaet dramatisk. Vi støtter vitenskapelig basert folkeopplysning som en viktig del av demokratiet.

Slik ser meldingen om arrangementet som er delt ved UiS sitt intranett ut:

– Driver med hets av klimaforskere

Det er det ikke alle som er enig i. Flere klimaforskere Nettavisen har vært i kontakt med, sier Klimarealistene er selektive i hvilken informasjon de deler videre, og bare deler ting som støtter opp om deres egen hypotese.

Til Khrono sier forskningsleder og professor i klimaforskning ved Bjerknessenteret i Bergen, Eystein Jensen at han er overrasket over at rektor Mohn deltar på en slik tilstelning.

– De andre møtedeltakerne står ikke vanligvis for vitenskapelig etterrettelighet. I beste fall presenterer de håndplukkede fakta, og Klimarealistene er en en organisasjon som driver med hets av klimaforskere, meg inkludert, sier Jansen.

– Flau

På sosiale medier ble saken flittig omtalt søndag. På Twitter var det flere lærer ved universitetet som tok til orde for at dette var noe deres rektor ikke burde delta på.

– Flau over arbeidsplassen min, skriver førsteamanuensis ved lærerutdanningen på UiS, Åsmund Lillevik Gjære på Twitter.

Elisabeth Lund Engebretsen stemmer i. Hun er Førsteamanuensis ved Senter for kjønnsstudier ved UiS.

Les også: FN-sjef advarer verdensledere mot å velge en «helvetes framtid»

En annen som er kritisk til at Mohn deltar er MDG-politiker Eivind Trædal. Han har reagert både på Facebook og Twitter.

– At rektoren ved Universitetet i Stavanger stiller opp for å kaste glans over et nytt tidsskrift grunnlagt av klimafornekterne i de såkalte «Klimarealistene» synes jeg er veldig rart, skriver han.

Les også: Erna Solberg om 2,7 graders oppvarming: - Det blir jeg skremt av

– Ville blitt beskyldt for å være feig

Rektoren selv sier det finnes grenser for hva man skal akseptere når det gjelder hva universitetslokalene skal brukes til, men at dette er innenfor rammene av hva en må tåle.

— Hvis jeg ikke hadde stilt opp, ville panelet vært fritt for kritiske røster, sier Klaus Mohn, som med det antyder at hans egen røst vil være av det kritiske slaget, sier han til utdanningsavisen og fortsetter:

— Jeg vil ikke si så mye om hva jeg har tenkt å snakke om. De som har invitert meg, kjenner meg, og kan ikke regne med at jeg vil snakke spesielt varmt om saken deres, understreker Mohn.

Trædal tror ikke det er mulig å nå gjennom til Klimarealistene, selv om han i første omgang ser positivt på at noen noen vil tale dem imot.

– Kanskje kan det bidra til å gi dem nødvendig faglig motstand, men dette er ikke en gruppe som virker særlig mottakelige for fakta som ikke stemmer med deres konklusjoner. Klimafornektelse er ikke en del av sunn skepsis som driver forskninga framover. Det er en ideologisk overbevisning på tvers av flere tiår med stadig mer solid empiri og entydige vitenskapelige funn, skriver han på Facebook.