*Nettavisen* Nyheter.

Unngå å bli lurt på reisen

Foto: Crestock

Se de ti vanligste «triksene» og hvordan du unngår dem.

02.06.10 14:25

Hvem har ikke vært på en kjent turistgate rundt om i verden og sett såkalte gateartister rundlure godtroende turister for penger? Eller for den saks skyld selv blitt lurt. Vi selv stiller oss i rekken av de som har blitt lurt, og bøyer oss i støvet for den kreativitet og dyktighet enkelte av disse svindlerne legger for dagen. Men i de aller fleste tilfellene bør man kunne unngå å bli fralurt penger. De fleste triksene er nemlig gjengangere. Her får du listen over de vanligste måtene å svindle turister på:

1. Lommetyver og skilt som advarer om dem
Det kan ikke sies for ofte. Der det er mange turister, er det også alltid lommetyver. Den beste måten å bli kvitt lommeboken på er selvfølgelig å gå med den i baklommen lett synlig. Du reduserer sannsynligheten for å bli frastjålet lommeboken betydelig ved å ha den et annet sted, for eksempel i lommene foran på buksen. Aller helst fordeler du penger på flere steder. Da slipper du å miste alle hvis uhellet skulle være ute. Husk også at enkelte lommetyver selv plasserer ut skilt som sier «pass opp for lommetyver» eller holder seg i nærheten av slike skilt. Det er ikke til å unngå at man instinktivt kjenner etter akkurat der man har gjemt lommeboken når man ser et slikt skilt. Husk da at du i det øyeblikket også fortalte lommetyven hvor pengene dine er.

Finn reiseinformasjon hos Reiseplaneten.

2. Vekslingssvindel
På mer eksotiske reisemål har vi gjerne blitt fortalt at det lønner seg å veksle utenfor offisielle kanaler. Det kan ofte vise seg å bli veldig dyrt. Et vanlig svindeltriks er at vedkommende i kassen teller pengene veldig sakte og legger inn noen kunstige pauser. Det de ønsker er selvfølgelig at du skal plukke til deg bunken med sedler og gå før han er ferdig. Alternativt så telles pengene dine veldig raskt samtidig som vedkommende med stor fingerferdighet plasserer noen falske sedler innimellom de ekte. På rene svartebørsmarkeder er det ikke umulig at alle sedlene er falske. En enkel forholdsregel er alltid å benytte offisielle vekslingskilder, selv om kursen er dårligere. Og uansett hvor du veksler så tell gjennom pengene på nytt foran selger. Og som den fornuftige turist du er, så har du selvsagt satt deg inn i valutaen til landet du skal besøke på forhånd.

3. Hvor er ballen?
Enten det nå er en ball, en fyrstikkeske eller penger du skal finne, så vit at du aldri vinner. Det er til å undres over at noen fortsatt satser penger på å finne gjenstanden under tre boller eller esker som vedkommende svindler flytter fram og tilbake for tilsynelatende å forvirre den godtroende turisten. Det finnes nemlig ikke noen gjenstand under verken den ene, andre eller tredje esken. Mannen som vant før deg, er nemlig med i gjengen som forsøker å lure deg. Det samme er hun unge søte jenta som vant før han også. Regelen er enkel. Sats aldri penger på gata.

4. Omringet av tiggere
Et vanlig knep, spesielt i sørlige Europa, er at du blir omringet av tiggere, gjerne barn. Disse blir ofte meget påtrengende og med mye kroppskontakt. Folk flest har gjerne noen sperrer mot å bli hardhendt for å få barna unna, men i slike tilfeller må du bokstavelig talt rive deg løs. Eventuelt bør du rope ut for å tiltrekke deg oppmerksomhet. Disse barna er nemlig ikke ute etter å tigge penger av deg, men ofte for å stjele din lommebok og andre verdisaker.

5. Taxisvindel
Møter du en overstrømmende blid drosjesjåfør, så er det god grunn til å bli mistenksom. Ofte står drosjesvindlerne utenfor flyplassene. Tilbudet hans er gjerne å kjøre deg for en spesialpris, mye rimeligere enn offisiell takst. For å overbevise deg om at dette er veldig smart argumenterer sjåføren om at det er hans siste tur før vakten er slutt, at det har vært en ulykke med T-banen, at toget er forsinket eller tilsvarende. Hensikten er naturligvis å få deg til å bli med akkurat han og ikke stille deg opp i den offisielle taxikøen. Gode råd er alltid å sjekke om det er en taxi-id i drosjens frontrute, passe på at det er et fungerende taksameter, og at dette står på, og aller helst få hotellet, de flyplassansatte (de har ofte egne vakter som holder orden på drosjekøen) eller turistinformasjonen til å ordne taxi for deg.

Få tips om lange flyturer hos Reiseplaneten.

Klikk på bildet for å forstørre.

6. En gullring til spotpris
Når du er ute og går kan det tenkes at du får øye på for eksempel en gullring eller en pengeseddel. Plutselig dukker det opp en person som plukker den opp rett foran deg. Vedkommende titter på den, før han tilbyr deg å kjøpe den for slikk og ingenting. Typisk er at du får kjøpt ringen for en euro eller to, eller at vedkommende forteller at han ikke «vet hva han skal gjøre med denne tidollar seddelen» slik at du får kjøpt den for slikk og ingenting i lokal valuta. Ikke kjøp, gullringen og dollarseddelen er verdt like mye – eller lite – det vil si ikke noe.

7. Rominspektører
Se for deg at det banker på døren til ditt hotellrom. Du lukker opp og der står to personer i uniform og forteller at de er «rominspektører» og skal ta en rask sjekk av ditt rom. Dette er antakelig et forsøk på stjele dine verdisaker. I slike tilfeller vil den ene personen gå inn, mens den andre venter på gangen. Følger du den første personen rundt på rommet ditt, går den andre inn og stjeler sakene dine. Venter du sammen med mannen i gangen, så er det mannen som gikk inn først som stjeler. Regelen er enkel. Slipp aldri noen inn på rommet ditt hvis du ikke venter besøk. Vær heller ikke redd for å ringe ned til resepsjonen for å sjekke om de virkelig har sendt opp romsinspektører.

8. Det ødelagte kamera!
Hvem har ikke blitt spurt om å ta et bilde av en eller flere ukjente foran en attraksjon eller severdighet? Men pass på hvem som spør deg. Det er nemlig ikke uvanlig at noen kommer til deg med et defekt kamera og ber om din hjelp til å ta et bilde. Når du forgjeves forsøker å knipse et bilde og skal levere tilbake kameraet, så vil vedkommende få deg til å miste kameraet i bakken slik at det ødelegges. Vedkommende vil da med skrik og trusler be om erstatning fra deg.

Få de beste ferietipsene hos Reiseplaneten.

9. Falske politimenn
På ukjente reisemål er man gjerne usikker på hvordan politiuniformene ser ut. Dette utnytter svindlere som stiller seg opp ved større jernbanestasjoner utkledt som politifolk og avkrever passjekk og andre sikkerhetskontroller. Resultatet sier seg selv – verdisakene dine forsvinner. Be alltid om ID hvis du blir bedt om vise fram personlige eiendeler fra uniformskledte personer.

10. Flørten!
Hvis du ikke er en kjent filmstjerne, men likevel «finner kjemien» med en usedvanlig tiltrekkende ung og sprek representant fra det motsatte kjønn, enten det er på gaten, på en bar eller tilsvarende, så skal du ikke se bort fra at det er andre årsaker enn din sjarm som er drivkraften til at vedkommende vier deg så mye oppmerksomhet. Hvis vedkommende byr på en drink, så anbefaler vi å være forsiktig med å takke ja. Det er ikke sikkert den inneholder det du tror.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.