Unngå å gjøre det vondt verre

AKNE: Om du sliter med akne er noe det verste du kan gjøre å pirke. Dette kanm gjøre at bakterien sprer seg, eller at betennelsen blir verre.

AKNE: Om du sliter med akne er noe det verste du kan gjøre å pirke. Dette kanm gjøre at bakterien sprer seg, eller at betennelsen blir verre. Foto: Thinkstock

Visste du at hele 85 prosent av alle i aldersgruppen 12-24 år opplever kviser?

25.09.13 22:33

(SIDE2): Studier viser at hele 85 prosent av alle i aldersgruppen 12-24 år opplever kviser. Ca 20-30 % av de yngre pasientene trenger avansert behandling. For noen er dette udramatisk, mens andre opplever kviser som meget belastende.

Kviser og kvisearr kan påfører mange pasienter både depresjoner og redusert selvtillit. Det er like mange aknepasienter som lider av depresjon som av leddgikt og tilsvarende sykdommer.

Akne er fortsatt et lite mysterium

- Mitt beste tips er; gå til en hudlege. Å gå til «hvem som helst» vil ikke løse noe, det blir som å gå til en øyelege når du har vondt i magen, sier Dr Michael Zangani til Side2.

I september åpner Dr Michael Zangani en egen klinikk, Hud&Akne Klinikken, for behandling av kviser og kvisearr i Oslo. Til daglig arbeider han på Norges største hudavdeling ved Rikshospitalet.

- Man vet fortsatt ikke alt om akneutviklingen. Det er så mange faktorer som spiller inn, og det er derfor man må se på det store bildet, og finne fram til de ulike faktorene som gjelder for de forskjellige personene, sier Zangani.

Han nevner blant annet hormoner, talgproduksjon, gener, P. acnes, lukkede hudporer, betennelse og kosthold.

- P.acnes er en bakterie som finnes hos alle, men trives best når det befinner seg i rikelig med talg. Det er denne bakterien som bla gjør at kvisene blir røde og hovne.

Klinikken vil tilby nye behandlingsformer som blant annet er tilgjengelig i Tyskland og USA. Blant disse behandlingene er fotodynamisk behandling som har vist seg å ha god effekt mot akne. Klinikken har også laser mot aknearr som er den eneste av sitt slag i Norge.

Ser en sammenheng mellom akne og kosthold

Doktor Zangani vil også tilby kostholdsveiledning til pasienter.

- IKKE RENS FOR MYE: Har du akne, er det ingen hensikt i å vaske ansiktet fem ganger om dagen. Du kan ikke vaske bort "urenheten" på den måten, sier doktor Michael Zangani. Foto: Ida Klokk (Side2)

- Dette med kosthold og akne har vært svært omdiskutert de siste årene. Det var på 70-tallet at det først ble publisert to store studier som ikke fant en sammenheng mellom kosthold og akne. Men disse var egentlig meget ufullstendige studier, men satt likevel spor i hudmiljøet, sier Zangani.

- Nå kommer det flere forskningsrapporter som viser at kosthold kan spille en rolle, men det er forskjellig fra person til person. Noen kan reagere på mye karbohydrater, andre på for eksempel meieriprodukter og for noen har det ingenting å si. Selv store anerkjente hudtidskrifter mener idag at man ikke kan utelukke at økt brukt av karbohydrater og meieriprodukter kan ha negativ effekt på akne.

Når det kommer til barn og tenåringer som får akne, så mener legen at det er viktig at disse følges ekstra godt med.

- Det er så viktig at foreldrene ikke gjør dette med rens og hudvask til en negativt ladet oppgave. La derfor barna selv ta en stor del i behandlingen, og hjelp dem til å bygge opp sin egen rutine på dette, sier han.

Hvorfor får man voksenakne?

Kvinner over 25 år som plages med akne er ofte underbehandlet da de ikke kan behandles som andre pasienter, og man må her kombinere forskjellige behandlinger og ha kunnskap om hormonell behandling.

De som får akne i voksen alder kan deles i to grupper. De som har hatt akne som tenåring og ikke «vokser» det fra seg. Den andre gruppen er de som får utbrudd i voksen alder og som ofte er hormonelt betinget.

- Det er for denne aldersgruppen at antibiotika ofte svikter. P-piller kan hensiktsmessig brukes her, men det må være de riktige pillene. Man kan også få hormonbehandling hos en hudlege, for eksempel anti-testosteron, sier han.

Om du skulle ha fått akne, og kanskje har vært hos et spa, en skjønnhetsklinikk, eller en hudlege og fått med deg div produkter så er det viktig at du selv passer på at du får oppfølging. Mange kan nemlig reagere på produktene og slutter å bruke det. Det er kjempe viktig å få skreddersydd et hudprogrammet som passer deg og din hud.

- Mange blir gående rundt å se ut som kjøttkaker i ansiktet, fordi programmet ikke er individualisert, og jeg vil også minne om at det ikke vil hjelpe å for eksempel rense huden fem ganger om dagen. Det kan bare gjøre vondt verre.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Noe Zangani ikke skjønner seg på er rådet om at alle kvinner visstnok på død og liv skal bruke fuktighetskrem.

- Fuktighetskrem er vel og bra, men sœrlig de som sliter med akne må være kritisk til hva de bruker på huden. Ikke bruk hvilken som helst hudkrem. Fuktighetskremen bør inneholde aktive ingredienser, og den bør være vannholdig slik at den ikke tetter til porene enda mer. Mange av de vanligste kremene er fettholdelige, og det er ikke bra.

Uansett hvilke behandlinger du velger, så er det noen grunnregler som gjelder, ifølge Zangani:

- Bruk én serie, ikke bland forskjellige produkter. Husk også at det tar litt tid før man ser effekt. Om noen lover deg at du skal være aknefri på en uke, ikke tro på det.

- Gå til en hudlege.

- Ikke plukk, det får bakteriene til å spre seg og kan gi arr.

- Ikke skrubb huden for hardt. Selv om det kalles en urenhet, så kan man ikke ta dette bokstavelig.

- Pass på at du bruker vannbaserte produkter, og bruk mineral sminke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.