RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå dette i kveld

Foto: Scanpix/Haukeland universitetssjukehus
Sist oppdatert:
Det finnes bare én måte å helgardere seg på.

Uvettig bruk av fyrverkeri førte til mange øyeskader under fjorårets nyttårsfeiring.

- Fyrverkeri er sprengstoff og må selvsagt behandles deretter. Vi oppfordrer derfor alle som skal håndtere fyrverkeri om å bruke beskyttelsesbriller. Slike briller følger enten med gratis eller selges rimelig hos norske forhandlere av fyrverkeri, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Forbered oppskytingen, les bruksanvisningen nøye og sjekk om fyrverkeriet kan være skadd, er grunnreglene før oppskyting.

Ved selve oppskytingen er anbefalingen å tenne lunta med tennstav, holde avstand til antent fyrverkeri og opptre i edruelig tilstand. Ved alle former for oppskyting bør man bruke beskyttelsesbriller, er det velmente rådet som kommer i forkant av feiringen.

Alvorlige skader
Ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ble det etter fjorårets nyttårsfeiring rapportert om 63 personskader knyttet til bruk av fyrverkeri. 17 personer fikk alvorlige og moderat alvorlige øyeskader, mens antall øyeskader de to forutgående nyttårsaftener var ti.

Etter Dagmars herjinger i julen, er det også verdt å merke seg at oppskyting av fyrverkeri blir langt mer risikabelt i sterke vindbyger. Fyrverkeriet kan fly i alle retninger, og det som på forhånd skulle ha vært en kontrollert oppskyting kan fort utvikle seg til en ren sjanseseilas der liv og helse står på spill.

Generell advarsel
Etter at forbudet mot raketter med styrepinner ble gjennomført i 2008, er det kommet mange nye produkter på markedet. Dessuten har fyrverkeri som har vært lenge og «godt gjemt» på markedet, opplevd et oppsving. Fra importører meldes det om økende interesse for svevende lykter eller såkalte kinesiske lanterner. Ifølge disse dreier det seg om en mangedobling av antall solgte enheter.

- Ettersom importører nå melder om økt interesse for produktene her hjemme, ønsker vi å være føre var med en generell advarsel mot kjøp og bruk av svevende lykter, understreker Kalheim.

Advarer mot harryhandel
Tollvesenet minner om at kjøp av fyrverkeri på handleturen over grensen ikke er lovlig.

- De som tar med seg fyrverkeri fra Sverige til Norge risikerer bøter. Foreløpig har vi ikke gjort så mange beslag, men vi vet at antallet øker de siste dagene fram mot nyttårsfeiringen, sier seksjonsleder ved Tollregion sørøst, Per Jørgen Solbjerg, til NTB

Hos en fyrverkeriforhandler NTB kontaktet i Strømstad fikk vi opplyst at salget gikk strykende - og at den store kjøpergruppen var nordmenn.

- Vi regner med at salget tar av først torsdag, men vi har da hatt enkelte nordmenn som har kjøpt fyrverkeri for rundt 15.000 kroner, sier forhandler Magnus Faltin.

For mange skades

- Siden forbudet mot raketter med styrepinne kom i 2008, har antallet som skades av fyrverkeri blitt betydelig redusert, men vi er fremdeles ikke fornøyd, sier justisminister Grete Faremo.

I tillegg til personskader kommer andre skader, som branner og branntilløp. Skader etter fyrverkerier er en tragedie for dem som rammes. Målet er å få vekk all bruk av ulovlig fyrverkeri og redusere skadene som følge av feil bruk av lovlig fyrverkeri.

- Jeg vil oppfordre alle til å være forsiktige i sin omgang med fyrverkeri nyttårsaften. Og jeg vil spesielt oppfordre til bruk av beskyttelsesbriller. Overdreven alkoholbruk hører heller ikke sammen med fyrverkeri, sier Faremo.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere