RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå farlig smitte på grillen

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX/ Illustrasjon
Sommeren er høysesong for matinfeksjoner, og matlaging utendørs er en av de vanligste årsakene.

(SIDE2:) De siste månedene har det vært en økning i smitte gjennom mat av de to bakterietypene salmonella og campylobacter. Og i tillegg til en sesongrelatert økning så har det vært en generell økning i år i forhold til tidligere år, opplyser Folkehelseinstituttet.

For Salmonella skyldes det utbruddet av infeksjoner i salami, mens det for campylobacter er meldt en særlig økning de to siste månedene.

Grillmat synderen

Mens salmonella-infeksjon normalt er pådratt i utlandet av rundt 80 prosent av tilfellene, er det annerledes for den andre bakterien. Her mener man rundt 50 prosent av smittetilfellene stammer fra Norge, og da er det dårlig hygiene ved grilling og uvettig tilbereding av fjærfekjøtt som er blant de største synderne.

De vanligste årsakene til matforgiftning er: utilstrekkelig oppvarming av maten, for sen nedkjøling eller lagring ved for høy kjøletemperatur, at varmebehandlet mat blir forurenset av rått kjøtt og ikke minst slurv med renhold.

Derfor kan det være verdt å merke seg noen av de viktigste rådene for matlaging utendørs:

- Hold varm mat varm og kald mat kald. Mat som krever at man er nøye med nedkjøling når man oppbevarer den, er melkeprodukter, kjøtt- og fjærfeprodukter og mat som inneholder egg.

- Hold rått fra stekt. La aldri rå mat komme i kontakt med ferdiglaget mat eller frukt og grønnsaker. Skjærefjøl og redskap brukt på rå mat må vaskes grundig om du ønsker å bruke det til noe annet.

- Vask hendene grundig før og etter matlaging, og før og etter du tar i rått kjøtt. Mangler du tilgang på vaskevann utendørs, så bruk antiseptiske servietter.

- Pass på at maten er gjennomstekt. Rå kjøttfarseprodukter egner seg dårlig for grilling fordi de trenger høy temperatur for å bli gjennomstekt. Med biff og koteletter holder det at yttersiden er godt stekt, for det er her bakteriene ligger.

- Vask frukt og grønnsaker godt

(Kilde: Matportalen / Nasjonalt Folkehelseinstitutt)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere