Unngå forholdsfellene

Foto: Shutterstock

Ulike forventninger skaper problemer i forholdet, mener samlivseksperten.

(SIDE2): Det er mange årsaker til at et forhold tar slutt, men ifølge eksperten blir det fort et problem om partene i en relasjon har ulike forventninger og oppfatninger til hverandre og sin rolle i parforholdet.

- Når man er kommet et stykke inn i forholdet har man behov for å kommunisere omkring hvilke forventninger man har til forholdet og den andre parten. Har den ene parten for eksempel har forventninger om at den andre skal ta mer ansvar og dette ikke skjer, blir det fort et problem, sier familieterapeut Lars H. Fengsrud i Familiehjelp til Side2.

Handling er viktig
Han har gjennom sine terapeuterfaringer registrert at avklaring rundt forventninger er et must for å få et forhold til å fungere. Å avklare disse forventningene er viktig, og da er kommunikasjon essensielt.

Foto: (Familiehjelp)


- Man har ofte ulike forventninger, men vi ser at de som greier seg best er de som har lik kultur, bakgrunn og verdigrunnlag fordi disse prater best sammen, sier familieterapeuten.

- De forholdene som greier seg best er de hvor partene kommuniserer omkring forventninger, og greier å realisere i livet det man kommuniserer.

Hvordan man prioriterer i et parforhold kan også skape problemer, og det er igjen snakk om forventninger til hvordan og hva man prioriterer.

- Kommunikasjon er svært viktig når man for eksempel får barn, den ene parten bytter jobb eller man kommer opp i en krise i forholdet. Det handler om å gi og ta, og forventningene er ofte mer forskjellige om man er ulike, forklarer Fengsrud.

Snakker ulike språk
Men kommunikasjon mellom to parter er ikke alltid like enkelt. Menn og kvinner uttrykker seg selv på svært ulike måter, og det kan fort oppstå misforståelser.

- Kvinner er generelt flinkere til å uttrykke hva de vil ha enn det menn er. Menn er instrumentelle, de vil løse problemet, mens kvinner vil ha gehør, de vil at mannen skal forstå de, forklarer Fengsrud, og påpeker igjen at det er lettere å kommunisere om man har lik bakgrunn.

- Jeg sier ikke at de som ikke har en felles plattform ikke lykkes. Det kan være andre årsaker til at de føler tilknytning til hverandre. Sterk kjemi, lidenskap eller felles interesse som overskygger andre problemer i forholdet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.