*Nettavisen* Nyheter.

Unngå kjedelig uvane

Mange må ofte opp og tisse om natta. Her er noen tips for å unngå uvanen.

25.07.08 07:18

(SIDE2:) Må du ofte stå opp for å tisse om natta? Mange sliter med den nattlige doturen, men det er enkelt å unngå det.

- Det har med vaner å gjøre. Det kan være så enkelt som ikke å drikke før leggetid, sier uroterapeut Gunilla Varhos ved kvinneklinikken i Västerås, til Expressen.

Ikke drikke for mye
Varhos gir noen tips for å unngå nattlige dobesøk:

For å slippe å gå på do hele natta, kan det være lurt å unngå urindrivende drikker som kaffe, te, kullsyreholdig drikke og eplejuice i timene før du legger deg. Alkohol fører også til en aktiv blære.

Hvis du våkner om natta og må tisse, kan du prøve å bli liggende så lenge som mulig. Hvis det ikke haster veldig, sovner du gjerne fort og klarer å vente til morgenen.

Øv deg
Øv deg på å tisse sjeldnere. Det er ikke sunt å holde seg for lenge, men hvis du prøver å holde deg en liten stund, vil du trene opp blæren til å holde på mer væske.

Hvis du ofte må opp om natta, kan det bli en ond sirkel. Du våkner fordi du er vant til å gå på do, og da må du også på do. Bruk noen dager på å komme deg ut av den onde sirkelen, for eksempel ved å gå på do rett før du legger deg eller etter å ha lest på sengen.

Vanlig problem
De fleste tisser omtrent to liter per dag og går på do fire til åtte ganger. Men noen sliter med en overaktiv blære, noe som gjør at de må langt oftere på do. Ifølge Pasienthåndboka sliter omtrent 15 prosent av befolkningen av dette.

Omtrent halvparten av alle over 50 år må på do om natta. Blant 70-åringer må to av tre tisse om natta, mens det samme gjelder nesten alle over 90 år, skriver Lommelegen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.