RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå krangling på ferie

(Colourbox)
Sist oppdatert:
Sommerferien er til for å nytes, men det blir ikke alltid slik man planlegger.

(SIDE2): Sommerferie kan være en belastning på parforholdet. Forventninger og uforutsette hendelser gjør at ferien ofte ikke blir helt som man har planlagt.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Det er ikke unormalt å krangle, eller at man må unngå dette for enhver pris. Noen ganger kan en krangel rense luften ved at begge parter får ut det man har på hjertet, men det er viktig at barn unngår å se og høre på krangelen, sier familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp.no.

Vær ærlig
For å unngå misforståelser og krangling anbefaler eksperten at man planlegger ferien godt, og at man er så konkret som mulig.

- Jeg tenker det er viktig at man først og fremst, med eller uten barn, planlegger sammen hvordan ferien skal se ut. Snakk om hvilke forventninger man har, til partneren spesielt og ferien generelt. Vær ærlig på dette, sier Fengsrud.

Det er mye man ikke har kontroll på under ferien, og det anbefales at man også tar dette i betraktning når man planlegger.

- Ha gjerne en reserveplan i tilfelle dårlig vær eller andre uforutsette ting, og vær åpen for forandringer. Forvent forandringer, da er du bedre rustet til å takle de når de dukker opp, forklarer eksperten.

Utsetter problemene
Mange skyver problemene unna og håper disse skal løses under ferien. Det er ikke noen god idé.

- Ikke forvent at ferien skal brukes til å løse opp i alle problemer du har med partneren. Slike forventninger er urealistiske, og fører ofte til at man tenker at ferien er mislykket, mener Fengsrud.

Hverdagsproblemene bør man prøve å løse før man drar på ferie, og det er viktig å gjøre ferien til noe spesielt.

- Ferien skal være noe annet enn hverdagen. Jeg anbefaler å fysisk reise bort fra hjemmet, om enn for noen dager. Dra for eksempel på telttur, slik at alle får et avbrekk fra den daglige rytmen med jobb, barnehage, skole, mobiltelefoner, e-post, fotballkamper og husarbeid, sier Fengsrud.

Fengsrud har også et tips til alle ferierende par og familier:

- I løpet av feriens første uke kan du avtale med partneren din at du skal gjøre noe for han eller henne som du vet partneren din setter pris på, uten å fortelle hva dette er. Hold det hemmelig! Partneren din skal bruke hele uken på å finne ut hva det er du skal gjøre eller har gjort. Du skal fortsatt ikke fortelle noe.

- Når en uke har gått, skal partneren din si hva han eller hun tror det er du har gjort, og du kan først da røpe hemmeligheten. Hensikten med denne øvelsen er positivt fokus og litt romantikk i et avbrekk fra hverdagen som en ferie jo skal være.

Les mer om Samliv her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere