Unngå kuldesjokk i vinterferien

Foto: SueC (Shutterstock)

Hunden fryser også. Her er ekspertrådene!

13.02.09 15:07

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det kan bli tøft for kjæledeggen i den ekstreme kulda. Man må tenke på fysikk, pelsstell og utstyr før man sender sin beste venn ut i kulda, skriver Villmarksliv.

- Det er viktig at hunden blir vant til kulden. Mange kler på seg selv, og tenker at hunden har pels. Men det er stor forskjell på hundene, sier veterinær Torill Moseng i Mosengs dyreklinikk, til Nettavisen.

Pelsen
Tredeputene til hunden er sårbar for is. Det kan sette seg is mellom tredeputene som presser på og lager sår. Et annet vanlig problem er isklumper og snøballer i pelsen som gnager seg inn i huden og lager sår som kan være vanskene lege.

- Pelsen kan klumpe seg, og potene sprekker opp om det legger seg mye is under potene, fortsetter Torill Moseng.

En måte å unngå snø i pelsen er å stelle pelsen godt, også på potene. Hvis hunden skal springe mye rundt i snøen bør man også bruke heldekkende kondomdrakt og potesokker.

- Spesielt for hunder med tynn pels bør man bruke et varmedekke. Det er viktigst å holde selve kroppen varm, sier Moseng.

Det lønner seg også å smøre potene med fuktighetskrem og salve når den kommer inn fra kulda. Smøring før turen må brukes hyppig for å forebygge, men har mer begrenset effekt.

Les mer fra Dittdyr. no:

Røykeslutt for hundens skyld

Slik bruker du halsbåndet riktig.

Advarer mot bjeffehalsbånd

Frostskader
Hunden kan også få frostskader. Pung, brystvorter, ører og hale er mest utsatt. Det er lurt å sjekke disse områdene regelmessig i løpet av turen.

- Hunder kan få både frostskader og lungeproblemer, akkurat som mennesker, sier Torill Moseng.

Når man stopper opp er det lurt å legge et dekke under hunden. Dette kan være et varmedekken, en pose eller fjellduk. Med denne unngår man at den bruker unødige kalorier på å holde varmen. Når man starter opp etter pausen bør den få starte rolig.

Tilpass turen
Ikke alle hunder kan gå lange turer i fjellet. Det er særdeles viktig å tilpasse turen til hunden.

- Det kan gå veldig fort på ski, og det er stor forskjell på å gå en tur rundt kvartalet og en lang tur på fjellet. Turen må tilpasses hundens fysikk, alder og helse, sier Moseng.

Ofte kan hunden dilte etter, selv om den er trøtt.

- Hunder er flokkdyr, og vil aldri ønske å etterlates. Derfor kan den følge etter selv om den er veldig sliten, fortsetter Torill Moseng.

Andre hunder kan gi lyder fra seg, for eksempel piping eller andre tegn på misnøye. Vær uansett oppmerksom på hundens posisjon.

- Hvis hunden går foran er alt greit. Men hvis den begynner å lunte etter, kan det være greit med en pause, avslutter Torill Moseng.

Har du noen råd? Diskuter her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.