GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Nesten hver tredje hund er redd fyrverkeri. Den blir utsatt for sterke lyder som de ikke skjønner når kommer og hvor kommer fra.

-Noen blir litt skremt og søker støtte hos eieren eller de tasser av gårde og legger seg på et skjermet sted i huset. Andre blir virkelig redde og piper, peser, tar halen godt mellom beina og kryper sammen, sier atferdskonsulent Gry Løberg til Dittdyr.no.

Reddere for hvert år
Noen dyr blir reddere for hvert år som går. De generaliserer frykten for lyder til også å gjelde andre ting eller situasjoner de assosierer med nyttårsaften.

Mange blir veldig engstelige allerede når julefeiringen tar til og det baller bare på seg inntil nyttårsaften er i gang. Det samme gjelder katter, som blant annet kan begynne å gjøre fra seg i huset

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tilvenn tidlig
Derfor må problemet løses før alvorlige fobier slår rot. Det finnes mange gode metoder.

- Ideelt sett bør valpen bli utsatt for flere og sterkere lyder hos oppdretter allerede før de blir solgt til den nye familien. Så må hunden oppleve et variert miljø inkludert mange ulike lyder, sier Gry Løberg.

Man kan få kjøpt CD-er med lyder av fyrverkeri som en kan spille for hunden. Spill av CD-en med lydene på og gradvis øk volumet

Les mer fra Dittdyr.no:

Gi meg et nytt hjem til jul

- Kjæledyr kokes levende

Katten som ikke vil ut

Beroligende halsbånd
I Frankrike har DAP halsbånd vært i handelen i flere år. Nå er den også å få kjøpt i Norge. Feromoner i deguser form og spray har vært på det norske markedet siden 2003, mens halsbåndet er kom i fjor. DAP frigjøres av dyrets kroppsvarme

Stoffet påvirker den ubevisste delen av hjernen, men ikke smaks- eller luktesans. Halsbåndet kan kjøpes hos veterinærer og på apotek. Ved enkelte dyreklinikker inngår halsbåndet i kursopplegg eller andre pakker.

Ikke trøst eller skjenn
Et godt treningsopplegg kan gjennomføres de siste to ukene før nyttårsaften. Du lager et trygt gjemmested i hjemmet hvor lyset kan dempes, gardinene kan trekkes for, musikk kan spilles og et DAP kobles til. Formålet er å gjøre det trivelig selv når det er veldig bråkete ute.

Veterinærer advarer innstendig mot trøst eller skjenneprekener når hunden viser frykt for lyder. En slik reaksjon forteller at lydene virkelig er noe å være redd for. Det beste en hundeeier kan gjøre, er faktisk å opptre helt normalt og vise hunden at han eller hun ikke frykter lydene i det hele tatt.