RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå matforgiftning

(Thinkstock.com)
Vær ekstra nøye når du lager mat i sommer.

(SIDE2:) Melk og fløte, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr, kokte eller snittede grønnsaker er matvarer du bør holde et ekstra øye med i sommervarmen.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Matforgiftet
Varme sommerkvelder frister til grilling og middager ute i det fri. Men sommervarmen krever at vi er ekstra nøye på håndtering av mat slik at man unngår å bli matforgiftet, ifølge frukt.no.

Bakterier som E-coli, salmonella og campylobacter kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. Dette skjer blant annet ved at de produserer giftstoffer i maten eller utvikler sykdom når de kommer over i organismen vår. Bakteriene kan overleve i lang tid i kjølte, fryste og tørkede produkter, og de stortrives og formerer seg raskt i temperaturer fra 8 til 60 grader.

Varme
Varme gir vekstgrunnlag for bakterier. Derfor vil det være større mulighet for oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier jo lenger du oppbevarer maten ute. Bruk kjølebag om nødvendig, ikke la mat bli stående i en varm bil når du har vært og handlet. La heller aldri mat stå ute, uten at den er tildekket.

Når du lager mat
Hold varm mat varm og kald mat kald. Skal maten holdes varm før servering, må den være rykende varm. Dette vil si over 60 grader. Blir maten lunken kan bakterier vokse opp. Er det lenge til maten skal spises, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen.

Videre bør du holde rå mat fra stekt og kokt mat. Dersom rå matvarer kommer nær eller drypper på ferdiglaget mat kan bakterier overføres. Husk også å bruke ulike skjærefjøler i matlagingen. Bruk forskjellige skjærebrett til grønnsaker, kjøtt og fisk og putt aldri stekt mat på en fjøl du har hatt rå mat. Husk å bytte eller vaske redskapene du bruker på de ulike råvarene. Ett godt tips er å tenke systematikk når du tilbereder maten. Legg for eksempel rått kjøtt på venstre side av grillen, mens det ferdigstekte kjøttet puttes på et fat på høyre side.

Hygiene
Bakterier kan også overføres via hender eller ved dråpesmitte. Det er ikke nok å bare vaske hendene før du lager mat. Vask de også før og etter du tar i rått kjøtt og før du setter deg ned for å spise. Dersom du ikke har tilgang til rent vann er det lurt å ta med seg for eksempel antibac eller desinfiserende våtserviett.

Husk at frukt og grønnsaker alltid bør skylles før du spiser de. Bakterier finnes også i jord, så det er viktig å vaske bort jordrester og skitt.

Vær tålmodig
Mange sliter med tålmodigheten når det gjelder grilling med kull. Som en generell regel bør alt fjørfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter, bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser gjennomstekes. Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 75 grader. Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter er det nok at overflatene stekes godt, fordi det er her bakteriene finnes på kjøttet.

For at maten skal bli tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm skal du vente med å legge kjøttet på grillen til kullet er glødende og har fått en grå overflate. Frossen mat skal være helt opptint før du griller.

Vær oppmerksom på at sort og forkullet mat verken er godt eller sunt å spise. Hard steking kan nemlig føre til dannelse av helsefarlige stoffer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere