RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SKUE HUNDEN PÅ HÅRENE: De fleste kan ikke se om en person bærer med seg en kjønnsykdom, advarer lege Kjell Olav Svendsen.
SKUE HUNDEN PÅ HÅRENE: De fleste kan ikke se om en person bærer med seg en kjønnsykdom, advarer lege Kjell Olav Svendsen.

Unngå påskesex-fellen

Sist oppdatert:
Rådet er klart, ekspertene har talt.

For noen kan forventninger om sengehopping i ferien føles som et press.

Vend i stedet fokuset mot rammen rundt, råder ekspertene.

Unngå feriefellen
- Ferien er faktisk ikke en totalt annen tilstand, de samme budene gjelder som ellers i året. Men det følger med så mange ekstra forventninger, sier psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, Peder Kjøs.

Men det er mulig å unngå feriefellen dersom man setter inn støtet på riktig sted.

- Legg fokuset på alt det rundt, det som skaper hygge og god stemning - og nyt samværet. Har man den innstillingen at nå skal sexen gjøres unna for i år, da går det skeis, sier han.

Har dere satt av påsken utelukkende til praktiske gjøremål, kan dere for eksempel få med noen venner, servere nybakte horn og kakao så bevarer dere den gode stemningen.

Fjern stresset
- Tenk på sex som påskesola i stedet, det er fint å ha den og den bør absolutt nytes, men man må ikke ha den absolutt hele tiden, sier Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST).

Man trenger ikke å få orgasme hver gang man har sex heller, det kan være fint bare å kjenne at noen er på besøk, ifølge Aasland.

- Finn roen og nærheten - og kjenn etter hvor deilig det er å ha hverandre. Det er i alle tilfeller den beste oppvarmingen, synes nå jeg, sier Aasland.

Se muligheter
Sexolog Gro Isachsen følger opp.

- Alt for mange ser begrensninger, ikke muligheter i påsken fordi svigermor-effekten slår inn. Men hva med å legge inn en natt på nærmeste hotell eller benytte fasilitetene på den moderne hytta? Et deilig bad kan være en sanselig opplevelse, sier hun.

Isachsen mener det er uheldig å nedprioritere parforholdet bare fordi premissene endrer seg.

- Det mener jeg er feil bruk av tiden. Alt i alt handler det jo om ikke å glemme de gode kjærtegnene, alt det som knytter dere sammen som et par. Det er gjerne også inngangsporten til sex og sensualitet, sier hun.

5 tips som virker:

1. Riktig fokus
Lyst kan ikke tvinges frem, men ved å legge rammen rundt og fokusere på alt det som virker lystfremmende som god mat og drikke, fortrolige samtaler og aktiviteter som fremmer samholdet, så kommer lysten etter.

2. Se muligheter
Se muligheter, ikke begrensninger. En fortrolig prat i bilen eller et deilig bad på den moderne hytta eller nærmeste hotell kan gi være en fin vekker.

Det er også mange muligheter til å være lekne i påsken, hva med å putte noe litt annerldes i påskeegget i år? Lapper med små sexy instrukser, for eksempel.

3. Skap spenning
Bruk de lange dagene til å vektlegge forspillet. Opptakten til god sex kan nemlig ligge i en hyggelig kommentar allerede på morgenen og små kjærtegn gjennom dagen.

For par som ikke kysser så mye lenger, hvorfor ikke ta tilbake kliningen? I stedet for raske kyss, saktne farten nok til at hvert kyss sender ilinger helt ned i tærne.

4. Tenk alternativt
Det finnes en rekke andre måter å være seksuelle på enn ved å ha samleie. Bare det å være nakne sammen og berøre hverandre kan øke lysten, også hos par som ikke egentlig har et lystproblem.

Et råd som mange par kan ha nytte av er også noe så enkelt som å være tilstede. Slå av tv-apparatet hvis dere er hjemme i påsken, legg bort mobiltelefonen og ta en pause fra datautstyret.

5. Nyt samværet
Ikke se alt som forspill heller, men nyt situasjonene som de er. Det er ikke noe unormalt i at et etablert par ikke har sex hver kveld. Kos dere med vinen og den gode samtalen og se på sex som en bonus.

Det anbefales også at man snakker om sex, og helst utenfor sengen.

Kilder: Peder Kjøs, Margrete Wiede Aasland og Gro Isachsen

SE OGSÅ:Dette funker bedre enn porno
Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere