RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unntakstilstand etter giftig utslipp

Foto: GREENPEACE (Reuters)
Sist oppdatert:
Ungarn har innført unntakstilstand etter at store mengder giftig slam lekket ut fra et deponi.

Fire personer skal være døde som en følge av utslippet mandag. Borgermesteren i en av de rammede landsbyene, Karoly Tily, sier to barn på henholdsvis tre og ett år er blant de omkomne, melder AFP. Mer enn 120 personer er skadet. Seks personer er savnet, og myndighetene frykter at dødstallene vil stige.

Sju landsbyer rammet
Tirsdag innførte Ungarn unntakstilstand i fylkene Veszprem, Gyor-Moson-Sopron og Vas vest i landet. Sju landsbyer er rammet i det som sies å være det største giftutslippet i landets historie, melder nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene frykter at forurensningen vil spre seg tiil elva Donau, som krysser Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania og Ukraina før den renner ut i Svartehavet.

Restavfall fra aluminiumsproduksjon
Den røde gjørma - som er restavfall fra aluminiumsproduksjon - inneholder tungtmetaller og er giftig spesialavfall. Nå oversvømmer giftslammet flere landsbyer etter utslippet fra avfallsdeponiet ved aluminiumsfabrikken Ajkai Timfoldgyar Zrt. Uhellet skjedde etter flere dager med kraftig regn.

Nettavisa Napiasz Online brakte tirsdag satelittbilder av avfallsdeponiet før utbruddet, som angivelig viser sprekker i dammen. Greenpeace i Ungarn krever at de ansvarlige straffes.

Flere alvorlig skadd
Mange av de som er kommet til skade fikk brannsår etter at stoffet trengte gjennom klærne. Tilstanden skal være livstruende for to av de skadde. Andre ligger til observasjon fordi det kan ta flere dager før skadene blir synlige.

Blant landsbyene som er rammet er Kolontal, Devecser og Somlovasarhely.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere