RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unntakstilstand i Florida

Foto: Alex Brandon (Ap)
Sist oppdatert:
Oljeutslippet i Mexicogolfen rammer nå også Florida.

Fredag erklærte amerikanske myndigheter at det også er unntakstilstand langs store deler av kysten til staten Florida. Dette på grunn av trusselen fra det store olieutslippet i Mexicogolfen, som nå nærmer seg flere deler av den amerikanske kystlinjen i dette havområdet.

President Barack Obama lover å bruke alle midler for å forhindre en større miljøkatastrofe. Det betyr blant annet en utstrakt bruk av amerikanske soldater.

Floridas guvernør, Charlie Crist, poengterte fredag at unntakstilstanden særlig gjelder områdene knyttet til den tynne landstripen, kalt panhandle, som ligger langs kysten nordvest i staten. Områdene Escambia, Santa Rosa, Okaloosa, Walton og Bay er også omfattet av unntakstilstanden, melder Reuters.

- Oljeflaket har også beveget seg i en nordlig retning og truer nå Floridas kyst, opplyste Crist.

USA stopper oljeboring

Amerikanske myndigheter har innført et forbud mot oljeboring i nye områder langs kysten av USA så lenge etterforskningen av oljeutslippet utenfor Louisiana pågår, melder BBC.

- Ingen boring vil bli godkjent inntil vi har funnet ut hva som har skjedd, sier rådgiver David Axelrod i Det hvite hus til ABC TV.

Oljen fra den havarerte plattformen Deepwater Horizon har nå skylt innover kysten, opplyser Den amerikanske kystvakten.

Nå lover oljegiganten BP å betale det den omfattende forurensningen vil koste. Det britiske energifirmaet påtar seg kostnader knyttet til opprydding, og de vil tilbakebetale for skader påført av det som kan bli et av de verste oljeutslippene i historien.

- Vi tar på oss hele ansvaret for utslippet. Vi vil rydde opp, og hvis folk har rettmessige krav for skader vil vi etterkomme disse, sier Tony Hayward, toppsjef i oljeselskapet, til nyhetsbyrået Reuters.

Om lag 5000 fat med olje lekker ut i Mexicogolfen hver dag. Det vil si nærmere 800.000 liter olje i løpet av et døgn.

Lekkasjen stammer fra en oljebrønn på 1500 meters dyp som man ikke har klart å stenge. På overflaten ligger et enormt oljeflak og driver. Myndighetene har i flere dager fryktet at vind og havstrømmer skal føre med seg oljen mot de sårbare kystområdene til delstaten Louisiana.

Delstaten har erklært unntakstilstand, og president Barack Obama har lovet å stille med alle tilgjengelige ressurser for å avverge en potensiell miljøkatastrofe.

- Svært alvorlig

Den amerikanske kystvakten meldte torsdag at små mengder med råolje har nådd kysten.

- Dette er svært alvorlig, sier David Kennedy ved National Oceanic and Atmospheric Administration, melder BBC.

- Og de ressursene som kreves for å stanse dette, dersom det fortsetter, er bare helt ufattelig, sier han til nyhetsbyrået AP.

Rekefiske og østerssanking er et viktig livsgrunnlag som kan bli alvorlig rammet av oljesølet. I tillegg er sumpområdene og faunen svært sårbar for oljen.

Guvernør i Louisiana, Bobby Jindal, har bedt de føderale myndighetene om å bistå med 6000 mann fra nasjonalgarden til å bistå med oljeoppryddingen.

Norsk uro

Norge bør følge USA, og ikke tillate oljeboring i nye områder før utslippene i Mexicogolfen har blitt undersøkt. Det mener SVs miljøpolitiske talsperson Snorre Valen.

- Beslutningen fra Det hvite hus viser med all tydelighet alvorligheten og dramatikken i hva som skjer når ulykken er ute og man driver oljeboring nærme land, sier SVs Snorre Valen, og synes kontrasten mellom USAs president Barack Obamas nøkterne tilnærming og Høyre og Frps oljeeuforisme er slående.

Les også Nettavisens kommentar: Marerittet for Lofoten

Oljekatastrofen inntreffer samtidig som det amerikanske senatet skal vurdere en ny lovgivning rundt klimaspørsmål. Denne gjelder også en utvidelse av petroleumsvirksomheten.

Lovforslaget, som har som mål å redusere USAs utslipp av karbondioksid og andre klimagasser knyttet til global oppvarming, står allerede ovenfor mange politiske vanskeligheter i Senatet.

Ifølge Reuters hater noen senatorer administrasjonens plan om å etablere et nytt handelssystem på Wall Street, rundt forurensende konsesjoner.

Dyrelivet får svi

Oljen som uten stopp lekker ut etter den havarerte plattformen Deepwater Horizon setter hele økosystemet i området i fare, skriver nettsiden dittdyr.

Våtmarkene og sumpene langs kysten er ekstremt sårbare for denne typen miljøkatastrofer, spesielt på denne årstiden. I havet utenfor lever flere dyrearter som allerede er sterkt truet.

Her er de mest utsatte artene:

Tunfisk

Fra midten av april til midten av juni gyter tunfisken i Atlanterhavet her. Den har allerede status som sterkt truet etter overfiske, hvis gytesesongen blir ødelagt kan konsekvensene bli katastrofale.

Havskilpaddene

Fem av syv havskilpadder lever og gyter i Gulfen. Migrasjonsrutene for mange av dem går tvers gjennom oljesølet. Flere utrydningstruede arter trives i det varme vannet, fra mai til oktober er skilpaddene i Gulfen for å spise seg fete.

Haiene

Chandeleurøyene ligger like ved oljesølet, og er et yndet sted for haiyngel. Haiene gyter også for tiden, og yngelen er altså ekstra sårbar.

Hvalhaiene i området lever av overflateplankton, og er derfor svært utsatt for oljesølet.

Havpattedyr

Delfiner og hvaler er avhengig av å nå overflaten for å puste. Når de først bryter oljelaget og puster er lufta farlig, det er nemlig ekstrem luftforurensning rett over oljesølet.

Østers

Louisianakysten er ypperlig for østersfarmer. Problemet er at oljen er giftig for østersen, og at giften kan risikere å sette seg fast i grunnen i årevis.

Både denne og de neste innhøstingen står i fare.

Krabbe og reke

Dette er råvarer som er viktige for lokal sjømatindustri. Sesongen åpner i mai.

Kystfugler

I dette området trives en mengde fugl. Mange bygger redene sine på bakken, og i de lavtliggende våtmarksumpene betyr det at ungene ikke har mulighet til å overleve hvis oljen kommer så langt.

De fleste av fuglene lever av småfisk og annet liv i havet, hvis oljesølet tar livet av disse står fuglene foran en økologisk katastrofe.

Trekkfugler

Mange trekkfugler bruker også små øyer i sumpen som hvileplasser, fordi de i utgangspunktet er relativt trygge for rovdyr. Med et massivt oljeutslipp vil disse øyene bli dødsfeller for fuglene som besøker dem.

I løpet av de neste to ukene kommer trekkfuglene fra Sør - og Mellom - Amerika. De står også i fare hvis redningsmannskapene fortsetter å brenne store mengder olje på havoverflaten.

Fisk

Småfisk og yngel er ekstra utsatt. Flere lokale arter som trives i sumpen og våtmarkene er veldig sårbare akkurat nå. Fordi fisken i området spiser seg fete på våren og sommeren får de i seg ekstra store mengder av gifta som fortsatt lekker ut fra den havarerte plattformen.

Mississippideltaet har bygd seg opp over tusenvis av år, ved at elva legger igjen sedimenter og endrer løp. Hele området er våtmark, og ligger mer eller mindre på havnivå.

Ifølge Wikipedia består 40 prosent av området av brakkvannssump. Hvis saltvannet kan nå så langt, så kan oljen gjøre det også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere