RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unntakstilstanden i Egypt opphevet

Kairo (NTB-AFP): Etter over 30 år med unntakstilstand ble lovene som har gitt det egyptiske militæret utvidede fullmakter, opphevet torsdag.

Unntakslovene har vært på plass uten opphold siden Egypts president Anwar Sadat ble drept i 1981.

De har gitt myndighetene mulighet til å fengsle folk uten å sikte dem, og til å stille de mistenkte for særskilte domstoler som er opprettet for å ta hånd om krisesituasjoner.

Nasjonalforsamlingen besluttet i mai 2010 at unntakslovene skulle gjelde i ytterligere to år, men at de kun skulle gjelde i terror- og narkotikasaker. Da satt den nå styrtede presidenten Hosni Mubarak fortsatt ved makten.

Militærrådet som tok makten etter Mubaraks fall i februar 2011, besluttet først at lovene også kunne brukes i forbindelse med streiker, men ga senere beskjed om at de kun skulle brukes ved «bandittvirksomhet».

Da lovene utløp torsdag, ble det ikke gjort noe forsøk på å fornye dem, men militære ledere kunngjorde samme dag at de fortsatt ville «beskytte» nasjonen og ivareta sitt «nasjonale og historiske ansvar» inntil makten overlates til en demokratisk valgt president i slutten av juni. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere