I forsøket på å begrense svineinfluensaen i omfang og alvorlighet, er det fra og med torsdag mulig å få Tamiflu uten resept fra legen.

I tillegg har Helsedirektoratet bestemt at det skal deles ut 11 millioner gratis munnbind.

Lege Siri Helene Hauge fra Folkehelseinstituttet svarte onsdag på lesernes spørsmål om svineinfluensaen og vaksinen. Les spørsmål og svar nederst i saken!

For de syke
- Først og fremst er munnbindene ment for de som er syke, for å hindre smitte til friske personer. Munnbind har nok ikke så stor effekt dersom man er frisk og vil beskytte seg mot andre. Det eneste er dersom man skal stelle syke personer. Men for friske å gå på gaten med munnbind er unødvendig, sier lege Siri Helene Hauge ved Infeksjonsovervåkningen på Folkehelseinstituttet, til Nettavisen.

Hauge sier det heller ikke er aktuelt å iverksette andre smitteverntiltak.

- Det er ikke aktuelt med møteforbud eller stenging av skoler og den type ting. Det er først og fremst vaksinen som er det viktigste.

- Forberedt
Apoteker Camilla Giske på Vitus Apotek på Jernbanetorget i Oslo forteller at de er godt rustet til morgendagen. Mange pakker er inne og ekstravakter er satt inn.

- Det viktigste er å ta det på riktig, samt bytte bind hver halvtime til time, slik at det ikke blir for vått.

Det er heller ikke mye som tyder på at folk vil gå mann av huse for å få tak i de gratis munnbindene. Tilfeldig forbipasserende Nettavisen snakket med onsdag formiddag, hadde liten tro på at munnbind har veldig mye for seg.

- Nei, jeg kommer nok ikke til å bruke det, jeg blir ikke syk. Men om noen i familien skulle bli syke, får kona mi vurdere om vi skal bruke munnbind eller ikke. Jeg giftet meg i 1994 og fra 95 er det hun som bestemmer. Jeg er fra Molde og satser på at svineinfluensaen rammer nok billettinnehavere til at jeg skaffer meg en billett til cupfinalen på søndag, sier en lattermild og avslappet Nils Ivar Heggen.

- Vaksinen viktigst
Foreløpig er det ikke mulig for alle som ønsker det å få vaksinen i dag. Det vil ennå ta tid før alle de nødvendige dosene er kommet til Norge.

- Det kommer litt hver uke, men vi regner med at det tar flere uker før vi kan tilby hele befolkningen vaksinen, sier Hauge.

I tillegg til allerede varslede forsinkelser fra produsenten, ble 170.000 doser Pandemrix ødelagt, da de gikk i bakken på produksjonsanlegget til GlaxoSmithKline i Belgia. Onsdag kom beskjeden om at 150.000 doser erstattes og kommer allerede denne uken, etter at helse- og omsorgsminister Anne- Grete Strøm- Erichsen sendte produsenten et brev.

- Jeg er glad for at vaksineprodusenten har reagert så raskt på mitt brev. Dette er gode nyheter for alle i risikogruppen, sier Strøm- Erichsen

Les: Erstatter de ødelagte vaksinedosene

Norge på topp
I Norge er 15 dødsfall registrert i forbindelse med svineinfluensaen, noe som er et langt høyere antall enn ellers i Europa, tatt befolkningsantallet i betraktning.

- Det relativt høye antallet døde er noe vi også lurer på. Det er ingen forskjell på viruset, det er helt likt som i andre land. Men det er mulig vi er kommet lenger i pandemien, at vi ligger foran i tid, sier Hauge.

Hva som er årsaken til det, er ikke enkelt å avgjøre.

- Vi vet ikke helt hvor vi skal lete, men norsk helsevesen er minst like bra som i andre land. Og det kan også være tilfeldigheter som ligger bak.

Les: Sverige: 3 dødsfall Danmark: 0 dødsfall Norge: 15 dødsfall

WHO tilbyr hjelp
Verdens helseorganisasjon (WHO) har tilbud Norge hjelp, ettersom antallet døde er relativt høyt her til lands. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) avventer tilbudet enn så lenge.

Les også: WHO slår alarm om dødsfall i Norge

Tilbudet fra WHO kom etter at Strøm-Erichsen denne uken skrev et brev til toppsjefen i legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline, for å be om at flere vaksinedoser blir sendt så snart som mulig.

«Influensapandemien sprer seg nå raskt gjennom landet og tettbebodde strøk har til nå blitt hardest rammet. Sammenlignet med andre europeiske land har vi en høyere dødsrate, til den grad at WHO har uttrykt bekymring og har tatt kontakt med våre helsemyndigheter for å tilby assistanse», heter det i brevet, ifølge VG.

Ikke via lege
I tillegg til vaksinen og munnbindene, som skal være å få tak i på apotek i løpet av uka, skal også legemidlene Tamiflu og Relenza bli mulig å hente på apoteket og hos farmasøyter, uten at man trenger å gå via legen.

Prisen på Tamiflu sett også ned fra 236 til 70 kroner.

Tamiflu og Relenza er såkalt antiviralia. De erstatter ikke svineinfluensavaksinen Pandemrix, men brukes som en del av behandlingen av de som er rammet for å dempe virkningene av sykdommen. Antiviralia kan også brukes forebyggende.

Les: Fritt fram for Tamiflu

Behandling med antivirus som Tamiflu og Relenza kan forkorte sykdomsperioden og redusere risikoen for komplikasjoner. Det forutsetter at behandlingen starter raskt etter at symptomene er oppdaget og senest innen 48 timer.

Nettreffet er nå avsluttet. Les svarene til Hauge under faktaboksen om vaksinen.

* Pandemrix er vaksinen mot svineinfluensa som norske myndigheter har kjøpt inn.

* Utviklet og produsert av selskapet GlaxoSmithKline.

* Vaksinen brukes når Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært pandemi, slik de gjorde 11. juni i år.

* Pandemrix inneholder deler av det nye influensaviruset A(H1N1), men ikke levende virus. Ingen av innholdsstoffene i vaksinen kan forårsake influensa.

* Norge har per i dag ikke adgang til andre vaksiner mot svineinfluensa enn Pandemrix. (Det jobbes med å skaffe alternativ vaksine til de som er ekstremt allergisk mot egg).

* Pandemrix lages ved virusdyrking på egg.

* Vaksinen inneholder hjelpestoffet adjuvan, som i tilfellet Pandemrix består av skvalen, framstilt av haileverolje.

* Vaksinen inneholder også konserveringsmiddelet tiomersal, en kvikksølvforbindelse som dreper bakterier. Mengden kvikksølv i en dose Pandemrix er mindre enn den du får i deg daglig gjennom et vanlig norsk kosthold.

Les mer om vaksinen her (Pandemi.no)

(Kilde: Folkehelseinstituttet)