Unødvendig piksel-kappløp

Toppmodellene til alle digitalkameraprodusenter leveres nå med en oppløsning på åtte megapiksler. Selv om de fleste er enige om at det er unødvendig.

Under årets fotomesse i Las Vegas, PMA, presenterte alle de store kameraprodusentene sine nye toppmodeller.

Mens fjorårets toppmodeller alle ble levert med 6 megapiksler, er årets utgave utstyrt med en oppløsning på 8 megapiksler.

Antallet megapiksler forteller hvor mange punkter et bilde er bygd opp av. Jo flere prikker, jo mindre kornete blir bildet, og jo større kan et bilde skrives ut uten at punktene blir synlige.

Kameraene som ble vist frem i Las Vegas er produkter ment for privat bruk, ikke for profesjonelle fotografer. Både Canon, Sony, Konica, Minolta, Sony og Olympus presenterte kameraer med 8 megapiksler. Med en slik oppløsning kan bilder skrives ut i plakatstørrelse med god kvalitet.

Men hvor ofte trenger feriefotografen utskrifter av bildene i plakatstørrelse? Også kameraprodusentene er lei av kampen om å putte flest megapiksler inn i kameraene. På messen i Las Vegas var produsentene mest interessert i å prate om objektiver og bildebehandlingsbrikker, skriver Politiken.

- Det første man skal gjøre når man kjøper et kamera med en oppløsning på åtte megapiksler, er å stille ned oppløsningen, sier Ulrich Goetze, marketingsjef i Olympus Europa.

Men kameraprodusentene holder likevel i gang kappløpet om å lage kameraer med best oppløsning. Årsaken kan være å skape en salgsgimmick overfor kundene, som ellers er vant til at jo større noe er, jo bedre. Hvorfor nøye seg med seks, når man kan få åtte?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.