*Nettavisen* Nyheter.

Unormalt gen kan bidra til overvekt

Overvekt skyldes ikke bare dårlige matvaner og overdreven spising. Et gen som fører til økt sultfølelse kan være en medvirkende årsak til vestens vektproblemer, sier fagfolk.

03.11.03 08:27

Franske og britiske forskere har gransket matvaner og vektproblemer blant 1.200 menn og kvinner i Frankrike, hvorav halvparten er sterkt overvektige og halvparten har normal vekt. Resultatene tyder på at årsaken til overvekt kan ligge i hjernen, melder NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Der forårsaker et gen som kalles "GAD2" unormal rask produksjon av stoff som kalles nevrotransmittere. Når disse stoffene kommer i kontakt med en annen type molekyl i hjernedelen hypothalamus, føler hjernens innehaver sterk trang til mat.

- Den sterke økningen i overvekt i alle verdensdeler kan ikke bare forklares med genetiske årsaker. Men genene medvirker til utviklingen, og økt kjennskap til denne medvirkningen kan bidra til løsninger på problemet, sier forskeren Philippe Froguel.

Ifølge Verdens helseorganisasjonen WHO lider er rundt 300 millioner mennesker alvorlig overvektige, med forhøyd risiko for hjerteproblemer, slag og annen alvorlig sykdom. Den nye teorien om genpåvirkning finnes på nettstedet www.plosbiology.org.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.