RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UP-sjefen tror Northug kan hjelpe mot fyllekjøring

STORE MØRKETALL: Sjef i Utrykningspolitiet, Rune Karlsen, sier at kjøring i ruspåvirket tilstand er et stort samfunnsproblem.
STORE MØRKETALL: Sjef i Utrykningspolitiet, Rune Karlsen, sier at kjøring i ruspåvirket tilstand er et stort samfunnsproblem. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
Hver 100. bilist du møter på veien er beruset og hver 4. dødsulykke skylles rus, og UP-sjefen tror Petter Northug kunne gjort en forskjell.

- Veikant-undersøkelser gjennomført av Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) viser at én av hundre bilister i Norge kjører i ruspåvirket tilstand. Det høres kanskje ikke mange ut, men det betyr at du møter mange ruspåvirkede bilister på en tur mellom Oslo og Sandefjord, sier sjef Runar Karlsen i Utrykningspolitiet.

Samtidig er ruspåvirkning en medvirkende årsak i én av fire dødsulykker.

- Selv om disse tallene er gode sammenlignet med mange andre land, så er rus i trafikken et stort samfunnsproblem. Alt for mange drepes og skades som følge av dette, sier han.

- Alltid positivt
Denne helgen kjørte Petter Northug i ruspåvirket tilstand og krasjet sin Audi på Byåsen i Trondheim.

- Tror du det ville vært positivt for holdningsarbeidet mot fyllekjøring hvis Northug nå ville delt av sine erfaringer for å fraråde andre fra å fyllekjøre?

- Signaleffekten fra personer man ser opp til, og som har en posisjon og en tillit i samfunnet har en positiv effekt, sier Karlsen og legger til:

KRASJET I FYLLA: Petter Northug krasjet sin Audi da han kjørte i ruspåvirket tilstand på Byåsen i Trondheim denne helgen.

-Vi er glade for alle som tar avstand fra kjøring i ruspåvirket tilstand.

Gjennomsnitt på 1,5 i promille
Antall personer som blir tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand har de siste ti årene ligget svært stabilt på mellom 8100 og 8900, men her er det altså stor forskjell mellom antall anmeldelser og folkehelsas undersøkelser.

- Den typiske promillekjører har et anstrengt forhold til rus. Den gjennomsnittlige promillen er 1,5 prosent. Det er høyt. Ofte er det gjengangere som blir tatt, sier Karlsen og fortsetter.

- Er man rusavhengig og har førerkort så kjører du ikke ruspåvirket bare en gang. Andre er kriminelle og har et mer avslappet forhold til loven, sier Karlsen.


Han poengterer at de fleste mennesker har en klar holdning om at man ikke skal drikke alkohol og kjøre etterpå.

- Holdningen generelt i befolkningen er god, men her er det som sagt store mørketall.


- Spise, trene sove

Tidligere toppsjef Sigurd Granmark, som i en blogg tirsdag ga Petter Northug og Team Northug det glatte lag (les bloggen her), sier at Northug fremover bør fokusere på én ting for gjenvinne folks tillit.

GA SITT FØRSTE INTERVJU: Petter Northug var tydelig preget da han snakket med pressen for første gang siden han ble tatt for promillekjøring.

- Nei, jeg tror ikke han bør begynne med holdningsarbeid mot fyllekjøring. Det eneste han bør konsentrere seg om, er å bli verdens beste skiløper, sier Granmark.

I følge ham er det veldig enkelt og innebærer kun tre ting: Spise, trene og sove.

- Gjør han det er jeg sikker på at omdømmet kommer tilbake, sier Granmark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere