*Nettavisen* Nyheter.

UP varsler storkontroll

- Vil gjennomføre fartskontroller på veldig mange veier, opplyser UP. Se oversikt over de prioriterte strekningene til UP nede i saken.

29.03.19 14:09

(Drammens Tidende/Nettavisen): Neste uke bør du følge ekstra godt med på speedometeret ditt. Utrykningspolitiet skal gjennomføre ekstra mange fartskontroller over hele landet. Kontrollene er en del av en omfattende europeisk aksjon.

Les også: Ferjer og fly hindret av uværet som herjer

– Både vi i Utrykningspolitiet og politidistriktene kommer derfor til å gjennomføre fartskontroller på veldig mange veier, sier UP-sjef Runar Karlsen. Og kontrollene vil finne sted til alle døgnets tider.


Han viser til statistikk som viser at nesten halvparten av de mest alvorlige ulykkene forårsakes av for høy hastighet.

– Derfor er det viktig å få ned farten på veiene. Vårt tiltak, og det beste tiltaket, er mange fartskontroller slik at man aldri vet om man blir kontrollert av politiet, sier Karlsen til UPs egen Facebook-side.

Flere UP-kontroller på fredag

En sjekk på Twitter fredag ettermiddag viser at UP allerede er i gang med flere kontroller rundt om i landet.

I Sandefjord melder UP om åtte reaksjoner fredag ettermiddag.

- UP har hatt kontroll i tidsrommet kl 11:40 - 13:30. 8 reaksjoner - 2 forenklede forelegg på ulovlig bruk av mobiltelefon, 5 forenklede forelegg for fart og 1 anmeldelse m/ fk.beslag for fart. Høyeste hastighet 89 km/t i 60 sone, skriver politiet i Sør-Øst på Twitter.

Politiet i Finnmark har også skrevet ut bøter fredag:

- Seidafjellet: UP har gjennomført fartskontroll i 80 sonen. 4 FF for fart skrevet ut. Høyeste hastighet 99 km/t.

- RV.3 ØSTERDALEN: Avholdt trafikkontroll. 11 har fått forenklet forelegg for fartsovertredelser. 2 er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. Høyeste hastighet var 117 km/t i 80-sone, skriver politiet i Innlandet på Twitter.

: Fartskontroll gjennomført i Strandgata. Ved endt kontroll ca kl 1240 hadde fem bilførere fått forenklet forelegg. Høyeste hastighet var 54 km/t i 40 sone.

Les flere saker fra DT.no her!

Tall fra UP viser at de tok tok over 91.000 for å ha kjørt for fort i 2018.

- Tar man med tallene for fartsovertredelser for politidistriktene blir tallet over 100.000 saker. Dette er en økning på 20 % fra 2017. Totalt ble over 5.500 førerkort beslaglagt som følge av for høy fart. Antall fartsovertredelser i ATK var 78 050, opplyser UP på sine nettsider.

UP advarer også på sine nettsider om prikker for ulovlig bruk av mobil.

- Den nye ordningen vil gjelde fra 1. januar 2019. Brudd på mobilbruksforbudet vil gi deg to prikker i førerkortet, fire prikker hvis du har førerkortet på prøve. I tillegg vil du få et forenklet forelegg på 1.700 kroner.

I Norge dør over hundre mennesker i trafikken hvert år.

– Mobilbruk er en av årsakene i flere av de alvorlige ulykkene, og derfor må nye tiltak iverksettes for å redusere antallet drepte og hardt skadde, sier UP-sjefen til egen nettside.

PS! Her finner du strekninger for prioriterte fartskontroller for UP (PDF)

(Drammens Tidende/Nettavisen)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er bøtesatsene for å bryte fartsgrensen Foto: (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.