Upopulær devaluering i Venezuela

Caracas (NTB-Reuters): Opposisjonsledere kritiserer en dypt upopulær devaluering som regjeringen til Hugo Chávez gjennomførte fredag.

Selv om Chávez ikke har vært sett offentlig siden han igjen ble innlagt på sykehus på Cuba for to måneder siden, sier hans ministre at det er han personlig som ga ordre om devalueringen på 32 prosent av landets valuta.

Mange økonomer ser devalueringen som helt nødvendig for å undergrave en omfattende svartebørs for dollar, men den er svært upopulær blant venezuelanere flest, som frykter høyere priser.

Devalueringen styrker statsfinansene ved at den bringer inn mer av den lokale valutaen bolivares for hver dollar i oljeeksport.

Men den betyr også at importerte varer blir dyrere, noe som kan drive opp inflasjonen, som allerede er den høyeste i Latin-Amerika. Mange mennesker løp til butikkene lørdag av frykt for prishopp.

Visepresident Nicolás Maduro sier at devalueringen var nødvendig for å øke statsinntektene og finansiere regjeringens sosiale programmer. Han sa den var et svar på kapitalistiske spekulanter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.