RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uroen i Egypt - dag 12

Slik ser det ut på Tahrir-plassen i ettermiddag.
Slik ser det ut på Tahrir-plassen i ettermiddag. Foto: (Skjermdump, AL Jazeera) (AL JAZEERA)
Sist oppdatert:
Demonstrasjonene mot regimet i Egypt har pågått siden 25. januar. Følg utviklingen her.

Etter gårsdagens fredelig demonstrasjon er soldater med stridsvogner igjen på plass ved Frigjøringsplassen i Kairo, denne gangen tok noen av dem oppstilling med våpenløpene pekende inn mot plassen. Dette vakte oppsikt, siden det så langt ikke har vært alvorlige konfrontasjoner mellom hæren og Mubarak-motstanderne siden opptøyene startet.

- Kommer ikke til å åpne ild
«De kommer ikke til å åpne ild, men det er et skremmende bilde», sier Al Jazeeras webprodusent ifølge nyhetskanalen.

Ved 14-tiden norsk tid dannet demonstrantene en menneskelig mur for å hindre den egyptiske hærens stridsvogner i å rulle inn på Frigjøringsplassen, melder CNN. Dette var det første tegnet på en spent situasjon mellom demonstranter og det egyptiske militæret siden opptøyene brøt ut, men situasjonen løste seg etter kort tid.

Skadeskutt økonomi
Samtidig tar Egypts president Hosni Mubarak grep for å få økonomien på skinner igjen etter urolighetene.

Analytikere sier opptøyene i Egypt koster landet minst 310 millioner dollar eller 1,9 milliarder norske kroner hver dag. President Hosni Mubarak nekter å bøye seg for demonstrantenes krav om at han må gå av umiddelbart. Nå tar han istedet grep i et forsøk på å få den skadeskutte økonomien på skinner igjen, melder BBC News.

Søndag skal bankene etter planen åpne og mandag gjenåpner børsen.

Nyhetskanaler som sender direkte fra Kairo

Al Jazeeras liveblogg 5. februar

BBC: Liveblogg om Egypt

The Daily News Egypt på Twitter

Demonstrasjonene mot regimet har pågått i ett siden 25. januar. Finansminister Samir Radwan beskriver den økonomiske situasjonen som svært alvorlig.

Følg utviklingen i Egypt lørdag 5. februar her. Klokkeslett er norsk tid.

17.08. Egyptisk tv melder at president Hosni Mubarak skal ha gått av

16.50. Al Jazeeras redaktør Osama Abd Elaziz har blitt sluppet fri fra fengsel.

16.47. Al Jazeera bekrefter at Gamal Mubarak har gått av som generalsekratær i partiet. Hossam Badrawi har tatt over denne stillingen. Han er fra den mer liberale delen av partiet.

16.36. Sønnen til president Mubarak, Gamal Mubarak, skal ha gått av ifølge BBC. Flere i det ledende partiet NDP skal ha gått av.

16.27. Demonstranter på Tahrir-plassen frykter at militæret skal prøve å presse dem ut av plassen. En journalist sier til Al Jazeera at militæret for øyeblikket ikke slipper noen ut eller inn av Tahrir-plassen.

15.50. Lederen for hærens sentrale kommando beordrer folk på Tahrir-plassen til å forlate plassen. Demonstrantene svarer med å rope «vi drar ingen steder. Mubarak skal gå av»

15.35. 500 demonstranter har kommet til Tahrir-plassen fra byen Suez. Demonstrantene kaller søndag "martyrenes dag"

15.31. Siste video fra Al Jazeera. Den viser militæret som fjerne en oppbrent politbil.

15.28. På de palestinske områdene meldes det om demonstrasjoner til støtte for de egyptiske demonstrantene. Hundrevis av palestinske demonstranter deltok på dette i byen Ramallah. Det var også demonstrasjoner i Betlehem og Øst-Jerusalem.

14.57. Mange egyptiske kristne vil flytte sin søndagsgudstjeneste til Frigjøringsplassen, melder Jan25voices på Twitter.

14.55. Frankrike stanser våpensalg til Egypt, melder AFP.

14.36: Mubarak-motstandere dannet en menneskelig mur for å hindre den egyptiske hærens stridsvogner fra å rulle inn på Frigjøringsplassen, melder CNNs Ivan Watson. Dette var det første tegnet på en spent situasjon mellom demonstranter og det egyptiske militæret siden opptøyene brøt ut, men situasjonen løste seg etter kort tid.

14.14. Gasseksplosjonen og brannen i Sinai skyldtes likevel ikke et terrorangrep, melder AP. Lederen for det egyptiske naturgasselskapet, Magdy Toufik, uttaler at brannen brøt ut etter en mindre gasslekkasje på rørledningen. Lekkasjen førte til en eksplosjon og en brann som ble brakt under kontroll, men som førte til at gasstrømmen til naboene Jordan og Egypt måtte stenges.

13.10. Al Jazeera beskriver sikkerhetssituasjonen i Kairo for journalister som dårlig. Den arabiske nyhetskanalen oppgir ikke navnet på sine reportere i Egypt. En Al Jazeera-journalist ble pågrepet av egyptiske sikkerhetsstyrker på flyplassen i Kairo lørdag. Nyhetskanalens webprodusent sier området like ved Frigjøringsplassen er noenlunde trygt for journalister. Men sporadiske sammenstøt fortsetter bare 500 meter fra plassen, og i andre deler av Kairo skal det ikke være trygt for journalister. Gjenger har opprettet kontrollposter, og enkelte utlendinger har opplevd å bli dratt ut av sine biler og angrepet, meldes det på Al Jazeeeras liveblogg.

12.34: To stridsvogner ved barrikadene ved Det egytiske museet står nå vendt med løpene inn mot plassen, melder Al Jazeeras webprodusent. «De kommer ikke til å åpne ild, men det er et skremmende bilde», lyder hans kommentar.

12.21: Stridsvogner kjører opp til barrikadene av metallplater. Flere demonstranter samler seg. De roper fortsatt. Hæren later til å ville fjerne barrikadene, melder Lara Gibaly på Twitter.

11.43. USAs utenriksminister Hillary Clinton sier status quo ikke er noe alternativ for Egypt, melder BBC.

11.24. Storbritannias statsminister David Cameron, som befinner seg på en konferanse i Tyskland, sier Egypt trenger en rask overgang til et nytt lederskap, melder Al Jazeera.

11.00. Egyptiske medier melder at president Hosni Mubarak samlet sitt økonomiteam lørdag morgen, ifølge AP.

10.33. AJElive forteller at israelsk radio melder at det var gassrørledningen som går til Jordan som ble angrepet i Sinai, ikke den som går til Israel.

10.28. Tusenvis har tilbrakt natten på Tahrir Square, melder BBC News. Det er ventet at det lørdag blir holdt samtaler mellom visepresidenten og opposisjonsparteiene, kanskje med deltakelse også fra den forbudte organisasjonen Det muslimske brorskap.

09.04: Ahmed Mohammed Mahmoud, en egyptisk journalist som 29. januar ble skadet i demonstrasjonen mot president Hosni Mubarak, døde av skadene. Det bekreftet hans kone overfor Al Jazeera TV fredag, ifølge Reuters.

09.00: Urolighetene i Egypt har så langt kostet 11 mennesker livet. 916 er skadet ifølge landets helseminister. Det rapporterer CNN.

08.30: Ukjente gjerningsmenn skal ha sprengt en rørledning som går gjennom El-Arish på Sinaihalvøya og forsyner Jordan og Israel med gass. Det melder statlig egyptisk tv ifølge den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera.

06.05. Frigjøringsplassen og Kairo våkner til en ny dag. En gruppe på 30 til 40 soldater har en brif og en frokost ved Det egyptiske museet, melder Al Jazeera.

05.00: Portforbudet, som i stor grad blir ignorert, blir opphevet for dagen, men trer i kraft igjen fra klokka 19 lokal tid. Myndighetene har dermed lempet noe på portforbudet, som tidligere gjaldt fra klokka 17 om ettermiddagen til 07 om morgenen lokal tid, melder Al Jazeera i sin liveblogg.

Følg Twitter-snakket om Egypt i vinduet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere