RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uroen øker i Venezuela etter opposisjonsnederlag

Sist oppdatert:
Det er nå økende uro i Venezuela etter at det nasjonale valgrådet valgte å underkjenne store deler av underskriftskampanjen til opposisjonen mot president Hugo Chavez
Les også: Skjebnedag for Venezuela

Det nasjonale valgrådet kom etter to dager med utsettelser i går med sin avgjørelse i forhold til underskriftskampanjen igangsatt av opposisjonen for å få utskrevet nyvalg. Vedtaket var negativt. Valgrådet underkjente 1,6 millioner av de 3,4 millioner underskriftene opposisjonen hadde samlet inn i slutten av november i fjor.

De trengte godkjennelse av 2,4 millioner underskrifter for å kunne få gjennomført en folkeavstemning om utskrivelse av nyvalg på president.

Beslutningen, som var fryktet, har ført til en klar økning i urolighetene i Venezuela, som startet allerede før helgen. Ifølge Associated Press har militære tropper åpnet ild mot anti-Chavez-demonstranter, som har kastet stein og Molotov-cocktails i hovedstaden Caracas. Det er Chavez, en tidligere fallskjermjeger, som kontrollerer forsvaret.

Uroen begynte for alvor å få omfang i går morges lokal tid, men i løpet av helgen ble en person drept og 60 skadet i uro.

Leder av det nasjonale valgrådet Francisco Carrasquero sa i går kveld at av de 3,4 millioner underskriftene så ble 1,83 millioner godkjent, mens ytterligere 876.016 kan bli godkjent dersom de undertegnende personen kan bekrefte at de underskrev.

Opposisjonslederne uttaler ifølge AP at de ikke aksepterer valgrådets beslutning. Valgrådet har bestemt at underskriftene må bekreftes i perioden 18. til 22. mars.

Opposisjonen mener en slik enorm oppgave, som vil involvere hundretusener av statsborgerne, vil utsette folkeavstemningen eller kjøre den av skinnene fullstendig.

De mener at prosessen så langt er et ledd i president Chavez' forsøk på å ødelegge hele prosessen for å få utskrevet nyvalg. Folkeavstemningen må finne sted innen midten av august. Hvis ikke vil Chavez kunne sitte i presidentstolen ut 2006.

Organisasjonen av Amerikanske stater og Carter-senteret, som overvåket underskriftskampanjen, sa i desember at de ikke så tegn til juks, og lover nå at de vil overvåke den videre prosessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere