Gå til sidens hovedinnhold

Urolighetene i Tyrkia har kostet to liv

To demonstranter har mistet livet på grunn av siste dagers uro i Tyrkia.

Istanbul (NTB-Reuters): Et av Tyrkias største fagforbund varsler en to dagers streik mot myndighetenes håndtering av demonstrasjonene.

Streiken varsles som en protest mot det som beskrives som «statlig terror».

Både i Istanbul og Ankara er opprørspoliti satt inn mot demonstrantene, og politiet bruker blant annet tåregass i forsøket på å stanse massedemonstrasjonene.

Tusenvis av demonstranter var fortsatt ute i gatene over hele Tyrkia natt til tirsdag.

For to av demonstrantene har protestene fått et tragisk utfall. Mandag ble det kjent at en 20 år gammel demonstrant mistet livet i en påkjørsel i Istanbul i helgen. Tirsdag morgen opplyste TV-stasjonen NTV at også en 22 år gammel mann er drept. Han døde på sykehus etter å ha blitt skutt av en uidentifisert person sør i Tyrkia mandag.

Se video her:

HTML EMBED

– Tayyip, gå av

I Tyrkias gater er situasjonen den samme som den har vært i flere dager.

Veivende med røde flagg og bannere roper demonstrantene «Tayyip, gå av». Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan svarer med å kalle demonstrantene vandaler.

– Vår motivasjon er ønsket om frihet, sier en ung demonstrant til BBC.

Han sier at han opplever politiet som svært aggressive, men at dette ikke vil stanse demonstrasjonene. Demonstrantene har bygd store barrikader for å forsvare seg mot opprørspolitiet.

– Studenter, unge folk, husmødre, alle slags folk er her og kjemper for vårt demokrati og for vår frihet, sier han.

USAs utenriksminister John Kerry har uttrykt bekymring over situasjonen i Tyrkia.

– Vi er bekymret over meldingene om politiets overdrevne maktbruk. Vi håper selvfølgelig at det vil bli full etterforskning av de hendelser som er rapportert, og at politiet viser tilbakeholdenhet, sier Kerry.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har karakterisert voldsbruken tyrkisk politi har brukt mot demonstrantene, som unødvendig stor.

Se video fra Tyrkia:

HTML EMBED

– Ingen tyrkisk vår

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan šmener at demonstrantene har et ansvar for å roe ned situasjonen.

Erdogan avviser dessuten antydninger om at befolkningen nå opplever en «tyrkisk vår», en henvisning til de demokratiske omveltningene i «den arabiske våren» i 2011.

– Var det flerpartisystem i landene der den arabiske våren fant sted, spurte Erdogan retorisk i et innslag på tyrkisk fjernsyn mandag. Hans politiske allierte president Abdullah Gül ba demonstrantene roe seg ned og sa at deres argumenter er blitt hørt.

Tusenvis

Samme kveld som det ble kjent at uroen hadde fått sitt første offer, samlet tusenvis av mennesker seg igjen for å demonstrere på Taksim-plassen i sentrum av millionbyen Istanbul.

Politiet skjøt med tåregass mot folk som protesterte mot regjeringens politikk nær Erdogans Istanbul-kontor.

Protestene i Tyrkia har utspring i motstand mot bygging i en park i Istanbul, men har utviklet seg til de største demonstrasjonene mot regjeringen på mange år.

Mandag dro Erdogan på besøk til Marokko. Før han dro forsøkte han å minimalisere alvorlighetsgraden av at det er uro i landet.

– Vær rolige, slapp av, alt dette vil snart være over, sa Erdogan til mediefolk før avreisen fra flyplassen i Istanbul. Erdogans uttalelse blir tolket som et tegn på at han ikke har tenkt til å bøye av for demonstrantene, men i stedet sette hardt mot hardt.

Årsaken til den sosiale uroen i Tyrkia er sammensatt. Makthaverne har etter manges mening blitt for selvsikre og gått i autoritær retning. De anklages for å ture fram med beslutninger som er svært upopulære i deler av befolkningen. (©NTB)

Se video:

HTML EMBED

Tyrkere streiker i sympati med demonstrantene

Ett av Tyrkias største fagforbund, KESK, har varslet streik tirsdag og onsdag i protest mot volden mot demonstranter i landet.

«Statsterroren som er iverksatt mot fullstendig fredelige demonstrasjoner fortsetter på en måte som truer siviles liv», skriver KESK i en pressemelding.

Politiets harde framferd mot demonstrantene viser at statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjering er «fiender av demokratiet», mener fagforbundet.

Det venstreorienterte fagforbundet har om lag 240.000 medlemmer, og streiken tirsdag og onsdag vil trolig ramme skoler, universiteter og offentlige kontorer i hele landet.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken