RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (AFP)

Urtidens sexmonstre avslørt

Sist oppdatert:
Denne fosilen beviser moderne formering for 375 millioner år siden.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Australske forskere har funnet en fiskefossil i en stein i Australia. Det spesielle med denne fossilen er at forskerne har funnet et foster i magen til fisken.

Dette funnet er oppsiktsvekkende, fordi det beviser at dyrene hadde seksuell reproduksjon for 380 millioner år siden, og ikke bare la egg som ble befruktet i etterkant.

- I fjor fant vi verdens eldste mor, Materpiscis attenboroughi. Dette er en 375 millioner år gammel placodermfisk med livmor og navlestreng. Dermed visste vi at sex må ha funnet sted, vi visste bare ikke hvordan. Nå vet vi hvordan de gjorde det, sier Dr. John Long, leder av forskningsavdelingen på Museum Victoria i Melbourne, i en pressemelding.

Ikke mat
Det nyeste funnet er av arten Incisoscutum ritchiei. Det siste bidraget styrker teorien om at dyrene ble befruktet i livmor. Fiskene må dermed ha hatt livmor og forplantningsorganer. Dette fører starten på «moderne befruktning» enda lenger tilbake i tid enn tidligere antatt.

Fisketypen placoderm er en utdødd kjevefisk som levde mellom 430 til 350 millioner år siden. Tidligere har man trodd at slike fossile funn var andre fisker som hadde blitt spist, men nå har man klare beviser for at det var snakk om foster.

- Vi kunne se at det nye eksemplaret hadde samme beinstruktur som de andre fostrene og voksne fiskene av denne arten. Det er heller ingen tegn på fordøyelse, så det kan ikke ha vært snakk om byttedyr, fortsetter Long.

Les mer fra Dittdyr. no:

Kjempekrokodiller i Norge

Skambitt av «fabeldyr»

Denne fisken har øyne i nakken

Sexy evolusjon
Man regner denne typen fisk startet evolusjonen av virveldyr, altså den typen dyr som har ledet til oss.

- Dette betyr at komplekse former for formering utviklet seg på samme tid som kjevene, sier John Long.

Forskere håper at funnene vil bedre kunne forstå hvordan evolusjonen har funnet sted og rollen til slike urtidsdyr i forhold til vårt liv.

Fossilene ble funnet i Gogoformasjonen i staten Western Australia. Forskningen ledes av John Long ved Museum Victoria, og studien ble publisert torsdag i magasinet Nature.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere