*Nettavisen* Nyheter.

US Navy endrer rutiner for UFO-observasjoner

Hevder piloter ikke tør å melde ifra i frykt for karrierekonsekvenser.

28.04.19 18:18

Den amerikanske marien, US Navy, introduserer nye retningslinjer og rapporteringsrutiner for piloter og marinepersonell som gjør observasjoner av uidentifiserte flygende objekter (UFO), skriver The Washington Post - eller «uforklarlige luftfenomener» som det amerikanske forsvaret omtaler det som, påpeker avisen.

«Det har vært en rekke meldinger om uautoriserte og/eller uidentifiserte luftfartøy som entrer diverse militærkontrollerte områder og utpekte luftrom de senere årene,» sier US Navy i en uttalelse til amerikanske medier.

«Av hensyn til sikkerheten, har Marinen og Luftvåpenet (US Air Force) tatt disse meldingene veldig seriøst og etterforsker hver eneste innrapportering.»

«Som ledd i denne innsatsen, vil Marinen oppdatere og formalisere prosessen der innrapportering av enhver type mistenkelig forstyrrelser kan bli gjort til autoriserte myndigheter. En ny melding til marineflåten, med detaljerte steg for innrapportering, er under utarbeidelse, opplyser US Navy, ifølge Politico.

- Må komme til bunns i dette

The Washington Post skriver at uidentifiserte luftfartøy har entret militært luftrom et titalls ganger i året.

- Disse forstyrrelsene har skjedd regelmessig siden 2014, sier Navy-talsperson Joseph Gradisher til avisen.

- Vi ønsker å komme til bunns i dette. Vi er nødt til å fastslå hvem som gjør det, hvor det kommer fra og hvilken hensikt de har. Vi må prøve å finne ut hvordan vi kan forhindre at det skjer igjen, sier Gradisher.

Det norske forsvaret opplyser til Nettavisen at de ikke står overfor tilsvarende problemstillinger.

- Forsvaret har ingen spesielle rapporteringsrutiner for observasjoner av UFO. Jeg har konferert med erfarne piloter som ikke har vært borti observasjoner av UFO-er i sin operativ tjenesteperiode, sier talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, til Nettavisen.

- Skulle det være observasjoner gjort av våre piloter under oppdrag av et eller flere ukjent objekt, så vil våre allerede etablerte rutiner for rapporter etter hvert «mission» fange opp dette, sier Moen.

En offisiell tjenestemann i Den amerikanske marinen understeker overfor CNN at de ikke tror det dreier seg om romvesener som inntar amerikansk luftrom, men påpeker at det har vært en rekke rapporteringer av uidentifiserte objekter.

En høytstående militær tjenestemann har fortalt CNN at enkelte av de siste observasjonene er topp hemmelige luftfartsprogrammer som gjennomfører testing i vestlige USA.

- Kvier seg for å melde ifra

Tidligere offisielle tjenestemenn som The Washington Post har snakket med, mener det er på høy tid at Marinen får på plass nye rutiner for innrapportering av denne typen observasjoner.

The Washington Post skriver at i enkelte tilfeller har høyt utdannede piloter hevdet å ha observert små, sfæriske objekter som flyr i formasjoner, mens andre hevder å ha sett hvite, Tic Tac-formede fartøy. Ingen av objektene skal ifølge avisen vise synlige tegn til å være avhengig av drivstoff, som for eksempel eksos.

- Det er veldig mystisk, og likevel ser de ut til å overgå våre luftfartøy i hastighet. Dette er virkelig en radikal teknologi, sier tidligere etterretningstjenestemann i Pentagon, Chris Mellon, til avisen.

Han sier at mange piloter kvier seg for å melde ifra om denne typen observasjoner, i frykt for at det skal gå utover karrieren deres.

Klikk på bildet for å forstørre.

Amerikanske jagerpiloter fra hangarskipet «USS Nimitz» hadde et sammenstøt med et ukjent, flygende objekt da de var på treningstokt utenfor kysten av San Diego i 2004. Det hemmelige UFO-programmet til Pentagon, som The New York Times avdekket i 2017, undersøkte og analyserte hendelsen. Videoopptaket er senere blitt frigitt til publikum. Nå skal US Navy endre rapporteringsrutinene for UFO-observasjoner gjort av marinepersonell. Foto: Pentagon/US NAVY

UFO-oppslag vekket oppsikt

I 2017 skapte The New York Times overskrifter over hele verden da avisen hadde et oppslag om et hemmelig, statligstyrt UFO-program.

Avisen kunne avdekke at et lite Pentagon-kontor ble finansiert med statlige midler og brukte 22 millioner dollar årlig på «tekniske studier» og å analysere og utforske uforklarlige observasjoner i luften.

Det statligstyrte UFO-programmet, som gikk under navnet Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP), ble startet opp i 2007 og avsluttet i 2012 da finansieringen tok slutt – dog enkelte hevder de fortsatt foretar UFO-granskninger.

UFO-enheten undersøkte blant annet en episode i 2004 som involverte jagerflyene på hangarskipet «USS Nimitz». Jagerflyene ble utmanøvrert av uidentifiserte luftfartøy som fløy på en måte som tilsynelatende trosset fysikkens lover.

AATIP undersøkte blant annet en video som viste et ovalt objekt som ble jaget av kampflyene fra hangarskipet «USS Nimitz» utenfor kysten av San Diego.

Luis Elizondo, som ledet AATIP, sier at de nye retningslinjene for Marien er et resultat av flere faktorer, men særlig fordi Marinen har tilstrekkelig troverdig bevis - som øyevitneskildringer og radarinformasjon - til å «vite at dette faktisk skjer».

Den tidligere Pentagon-tjenestemannen opplyste i et intervju med CNN i 2017 at de har identifisert «uregelmessige» luftfartøy som «tilsynelatende trosser aerodynamiske lover».

Ingen budbringer av UFO-nyheter

The New York Times har ikke for vane å være budbringer av UFO-nyheter, og forsikret leserne om at de hadde gjort et grundig forarbeid før de prydet forsiden med et UFO-oppslag en søndag i desember 2017.

Storavisen skrev til og med en kommentar i påfølgende uke, hvor de redegjorde for hvorfor de brakte nyheten.

«Så hvordan havner en UFO-artikkel i The New York Times? Det er ikke enkelt, og bare etter vanvittig mye bakgrunnssjekk, kan jeg forsikre deg,» skrev Ralph Blumenthal, en av bidragsyterne i UFO-artikkelen.

Storavisen har også publisert et intervju gjort av jagerpilot som skal ha sett de uforklarlige fenomenene.

Jagerpilot David Fravor tjenestegjorde på hangarskipet «USS Nimitz» i 2004. Han var én av pilotene som observerte et uforklarlig flyvende fenomen en novemberdag han var på treningstokt.

Fravor og kompanjongen Jim Slaight fikk instruks om å undersøke et mystisk luftfartøy, som et annet marineskip - «USS Princeton» - visstnok hadde vært på sporet av i to uker, har Fravor senere fortalt i et intervju med The New York Times.

- Raskere enn våre F18-fly

Fravor og kompanjongen fikk etter hvert øye på objektet, som skal ha vært om lag 40 fot langt og ovalformet. De filmet objektet, som til slutt forsvant i høy hastighet.

- Den akselererte som jeg aldri har sett maken til, sa han i et intervju.

Fravor returnerte tilbake til hangarskipet etter den uvanlige episoden. Han husker godt hva han svarte da en pilotkollega samme kveld spurte om hva han hadde sett.

- Jeg har ingen anelse, svarte Fravor til kollegaen, erindrer han i intervjuet.

- Den hadde ingen vinger eller rotorer, og den var raskere enn våre F18-fly. Jeg skulle gjerne ha flydd en.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.