*Nettavisen* Nyheter.

USA: - Iran kan lage atombombe

Foto: HO (AFP)

Men norsk atomforsker avviser dette.

02.03.09 17:55

USA har for første gang vurdert det dit hen at Iran har nok uran til å produsere atomvåpen.

- For å være helt ærlig, så tror vi det, svarte admiral Mike Mullen på spørsmål fra CNN om Iran hadde nok spaltbar materiale til å utvikle en atombombe.

- Jeg har lenge vært av den oppfatningen at det vil ende med en svært dårlig utgang for regionen og resten av verden dersom Iran anskaffer seg atomvåpen, la han til.

Snakket om lavanriket uran
Admiralen glemte imidlertid å understreke at det var lavanriket uran han henviste til, og ikke høyanriket uran som kreves til å utvikle atomvåpen.

Men lekkasjer fra en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) viser at Iran har mer uran enn det som var tidligere antatt.

- Iran har noe mer lavanriket uran enn det som var forventet. Årsaken er en underestimering av produksjonen i anrikningssenteret i Natanz. IAEA foretar grundige målinger av inventaret der kun én gang i året, fordi det er en kostnadskrevende prosess for begge parter å gjennomføre, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

Kippe forteller at ved en måling 17. november i fjor, hadde Iran produsert totalt 839 kilo med uranheksafluorid som var anriket til cirka 3.5 prosent. I månedsskiftet januar/februar anslo IAEA og Iran at den totale mengden lavanriket uranheksafluorid var 1010 kilo.

- Det vesentlige med det tallet er at mange analytikere anser 1000 kilo lavanriket uran for å tilsvare den nødvendige mengden for å anrike videre til våpenkvalitet over 90 prosent - nok til ett kjernevåpen. Dette kalles «break-out capability». Strengt tatt har Iran i årevis hatt nok uran til mange bomber, hvis man inkluderer det som ikke er anriket, men nå har de kortet ned tiden det vil ta for å gjøre uranet anvendelig i kjernevåpen, sier Kippe.

Kan ha nok om tre måneder
Men atomforskeren understreker at Iran vil i prinsippet kunne anrike det lavanrikede uranet opp til 90 prosent i løpet av omkring tre måneder.

- Men de ville trenge mangfoldige måneder, trolig mer enn et år, på å gjøre dette uranet om til metall og utvikle ferdige kjernevåpen av det, sier Kippe.

Leder for USAs etterretningstjeneste National Intelligence, Dennis Blair, påstår at Iran allerede har anskaffet seg noe høyanriket uran.

- Vi vurderer det fortsatt slik at Iran antakelig har importert noe spaltbart materiale som kan brukes til våpen, men vi har bedømt at de ikke har anskaffet nok til å produsere et kjernefysisk våpen, sa Blair til etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Anriket til 3,5 prosent
Men Kippe avviser derimot at Iran besitter såkalt høyanriket uran.

- Det er ingen grunn til å tro at Iran har anriket til høyere grader. Vi kaller det høyanriket når det er 20 prosent eller mer av uran-235. IAEAs målinger bekrefter at Iran bare har anriket til cirka 3,5 prosent i Natanz. Da er cirka en tredel av anrikningsarbeidet gjort om en ønsker å anrike videre til 90 prosent, sier Kippe.

Iran sier de ikke har planer om å produsere kjernefysiske våpen, men kun har fredelige formål med atomprogrammet. Vesten med USA i spissen er derimot overbevist om at landet forsøker å skaffe seg atomvåpen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har flere ganger sagt at han ønsker å utslette Israel fra kartet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.