RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JONATHAN ERNST (Reuters)

USA: - Vi var svært skuffet

Sist oppdatert:
Skuffet over hvordan myndighetene i Beijing og Hongkong behandlet Snowden-saken

Washington (NTB-AFP-Reuters): Myndighetene i USA har gitt Kina klar beskjed om at de er svært skuffet over at kineserne ikke utleverte varsleren Edward Snowden da han befant seg i Hongkong.

- Vi var svært skuffet over hvordan myndighetene i Beijing og Hongkong behandlet Snowden-saken, sa statssekretær Bill Burns i det amerikanske utenriksdepartementet torsdag.

Han uttalte seg på en felles pressekonferanse sammen med statsråd Yang Jiechi, som spiller en viktig rolle i utformingen av Kinas utenrikspolitikk. De to har deltatt på et to dager langt amerikansk-kinesisk møte i Washington.

- Fulgte loven
Yang hadde imidlertid et ganske annet syn på behandlingen av Snowden enn statssekretær Burns.

- Myndighetene i Hongkong håndterte Snowden-saken i henhold til loven og kan ikke bebreides for det, sa Yang.

Snowden jobbet tidligere for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og har offentliggjort opplysninger om NSAs omfattende overvåking av internett og amerikanske mobilbrukere.

Venezuela har tilbudt Snowden asyl, men det antas at 30-åringen fortsatt befinner seg i transittsonen på en flyplass i Moskva. Da amerikanerens første avsløringer ble kjent, befant han seg i den delvis selvstyrte kinesiske byen Hongkong.

Anklager hverandre
De to stormaktene har vært innom en rekke forskjellige temaer på møtet i Washington, og flere av de vanskeligste har dreid seg om nettbasert spionasje.

USAs visepresident Joe Biden tok bladet fra munnen og forlangte at kinesisk industrispionasje rettet mot amerikanske selskaper må ta slutt.

De kinesiske utsendingene pekte på at også Kina er offer for hacking, og ikke overraskende viste de til Snowdens avsløringer om USAs overvåking av internett. Amerikanerne ble bedt om å komme med en forklaring på påstandene fra den 30 år gamle varsleren.

Kinas ambassadør i Washington, Cui Tiankai, foreslo at landene kan be FN eller et annet internasjonalt organ utarbeide regler som kan styrke nettsikkerheten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere