RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA advarer mot rabies i Norge

Oslo (NTB): Amerikanske helsemyndigheter frykter at flaggermus kan spre rabies, og råder amerikanere som skal reise til Norge til å vaksinere seg. Det er fortsatt ikke avklart om en kvinne som døde på sykehus i Oslo, var smittet.

Den amerikanske advarselen har riktignok ingen forbindelse med helserådet fra amerikanske Centers for Disease Control (CDC). Der er det spesielt turister som skal oppsøke grotter eller områder med flaggermus, som anbefales å vaksinere seg mot rabies, skriver Aftenposten.

Det er ikke påvist rabies i Fastlands-Norge på 200 år. I enkelte land i Sør-Europa er det påvist rabies i flaggermus, og det finnes eksempler på at mennesker er blitt bitt av dyrene. Faren er større i land i Asia og Afrika.

Dette ble aktualisert tidligere denne måneden, da Oslo universitetssykehus meldte at en kvinne som døde av hjernebetennelse på sykehuset i juni, kan ha vært smittet av rabies. Kvinnen hadde vært i Asia i 2012, og legene fryktet at hun var blitt bitt av et dyr med rabiessmitte på turen. Familien hennes og helsepersonellet som kan ha vært eksponert for smitte, ble vaksinert mot sykdommen.

Folkehelseinstituttet sier til NTB tirsdag at de endelige resultatene av rabies-prøvene ennå ikke er klare. Foreløpige prøver tyder på at rabies ikke var dødsårsaken, men at kvinnen hadde blitt vaksinert for rabies og at det var antistoffene som utløste rabies-alarmen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere