Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA advarer Norge mot Wikileaks-avsløring

Foto: AP Photo/SCANPIX, Bertil Ericson
Sist oppdatert:
Utenriksdepartementet ble torsdag kontaktet av amerikanske myndigheter.

Det er fredag ventet at det kontroversielle nettstedet Wikileaks vil komme med nye avsløringer, som ifølge internasjonale medier kan bli svært pinlig for en rekke land.

I forbindelse med dette har amerikanske myndigheter nå tatt kontakt med flere land, deriblant Norge og Danmark.

- Vi mottok en generell orientering fra den amerikanske ambassaden i dag, sier pressevakt Marte Kopstad i Utenriksdepartementet (UD) til Nettavisen.

- Vet ikke om det vil berøre Norge
- Hva gikk orienteringen ut på?

- Det var en generell orientering om at Wikileaks hadde varslet om at det vil komme dokumenter i nær fremtid som kan berøre andre lands interesser, sier Kopstad.

Hun påpeker at UD ikke vet om Norge vil bli berørt av avsløringene.

- Det var en orientering om at det sannsynligvis vil komme noen dokumenter, men de gikk ikke spesifikt inn på saker. Så vi vet ingenting om dette eventuelt vil berøre Norge, sier Kopstad.

- Kan bli svært pinlig
Tidligere torsdag meldte danske medier at også det danske utenriksdepartementet har blitt kontaktet og advart av amerikanske myndigheter.

- Utenriksdepartementet er blitt kontaktet av amerikanerne om Wikileaks kommende offentliggjøring. Vi kan ikke komme nærmere inn på innholdet i samtalen, sier departementet til politiken.dk.

Årsaken til at Danmark er blitt kontaktet av amerikanerne, er at neste lekkaskje, ifølge nettutgaven til Danmarks Radio, kan bli svært pinlig, ikke bare for USA, men også for den danske og andre regjeringen rundt om i verden.

Ifølge internasjonale medier vil lekkasjen bestå av hundretusenvis av innrapporteringer fra diplomater, om fortrolige samtaler med ulike regjeringer.

Mange avsløringer
Nettstedet Wikileaks har tidligere publisert over 70.000 hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan. Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har også varslet flere avsløringer på det kontroversielle nettstedet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har advart Assange mot flere avsløringer, og ber ham fjerne dokumentene som allerede er tilgjengelig på Wikileaks.

Amerikanske myndigheter mener den graderte informasjonen kan sette blant annet afghanske sivile liv i fare.

I forrige uke ble det også kjent at Assange er den svenske påtalemyndigheten vil etterlyse Assange, som er mistenkt for voldtekt, seksuelt overgrep og tvang.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!