RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA akter ikke å la Nord-Korea ruste opp

Singapore (NTB-Reuters): Nord-Korea truer stabiliteten i Asia og kan bidra til et våpenkappløp i regionen, men utgjør foreløpig ingen militær trussel mot USA, mener forsvarsminister Robert Gates.

Gates sa dette under en sikkerhetskonferanse i Singapore lørdag, der forsvarsministrene fra en rekke asiatiske land deltok.

- Vi kommer ikke til å sitte passive og se på at Nord-Korea bygger opp sin kapasitet til forårsake ødeleggelse mot ethvert mål regionen, understreket den amerikanske forsvarsministeren.

- Dersom de fortsetter langs denne kursen, tror jeg at det kan få betydelige følger for stabiliteten og øke risikoen for et våpenkappløp i regionen, sa Gates.

Den amerikanske forsvarsministeren sammenlignet det nordkoreanske atomvåpenprogrammet med Irans atomprogram, men medga at nordkoreanerne er kommet betydelig lenger.

Iran nekter for å ha et atomvåpenprogram, noe heller ikke Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har slått fast at de har.

Gates tar likevel til orde for tøffe sanksjoner mot begge de to landene, slik at de virkelig skal forstå hvor høy prise de må betale for å sette internasjonale normer til side. Budskapet hans til Nord-Korea var krystallklart:

- De kan enten fortsette som en fattig pariastat, eller velge en ny kurs. Dette valget er nå opp til dem. Verden venter, sa Gates.

Gates sa ingenting om hvordan USA akter å straffe Nord-Korea, etter at landet i forrige uke prøvesprengte en atombombe og prøveskjøt en rekke raketter.

USA har fra før 28.000 soldater stasjonert i Sør-Korea og har ingen planer om å sende flere til regionen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere