RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA åpner for atomforhandlinger med Nord-Korea

TVILSOMT: Om Pyongyang er interessert i forhandlinger, er tvilsomt. Bildet viser Nord-Koreas leder Kim Jong-un.
TVILSOMT: Om Pyongyang er interessert i forhandlinger, er tvilsomt. Bildet viser Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: Kcna (Reuters)
Sist oppdatert:
USA åpner for å forhandle med Nord-Korea om det lukkede landets atomprogram. Men om Pyongyang er interessert, er høyst tvilsomt.

USA er rede til slike forhandlinger hvis samtalene er troverdige, omfatter hele Nord-Koreas atomprogram og resulterer i konkrete og irreversible steg i retning atomnedrustning, sier talsmann John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Uttalelsen kommer etter at USA og de andre stormaktene i den såkalte 5+1-gruppen tirsdag landet en atomavtale med Iran, som gir Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) innsyn i landets atomprogram i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner.

– Ikke interessert

Samtalene om Pyongyangs atomprogram mellom Nord-Korea, Sør-Korea, USA, Russland, Kina og Japan ble avsluttet uten gjennombrudd i 2009. Kirby sier samtaler med Nord-Korea fortsatt er en prioritet for Washington, men ifølge tankesmia 38 North er det heller ikke i dag sannsynlig at regimet i Pyongyang ønsker å forhandle.

– Jeg tror ikke Nord-Korea er interessert i slike samtaler, ettersom landet har klart å bygge opp sitt atomvåpenlager og likevel sett enkelte økonomiske framskritt, sier Joel Wit ved tankesmia.

LES OGSÅ: Diplomater: Enighet i atomforhandlingene

– Sikrer regimets overlevelse

Også Carnegie Endowment for International Peace tviler på at Nord-Korea ønsker forhandlinger. Irans atomprogram var ikke en forutsetning for regimets overlevelse, men det er det nordkoreanske programmet for regimet i Pyongyang, heter det fra tankesmia.

– De to situasjonene er ikke like, fastslår tankesmias leder Douglas Paal.

Samtalene om Pyongyangs atomprogram som ble avsluttet i 2009, ble innledet i 2003 som følge av at Nord-Korea trakk seg fra Ikkespredningsavtalen av 1970 (NPT).

Harde sanksjoner

Nord-Korea gjennomførte sin første prøvesprengning i oktober 2006, noe som ble møtt med harde internasjonale sanksjoner. Siden da har regimet hevdet å ha gjennomført ytterligere to prøvesprengninger.

Nord-Korea har også flere ganger de siste årene prøveskutt raketter, blant dem langtrekkende.

Sanksjonene mot Nord-Korea har blitt skjerpet flere ganger, senest av FN i 2013 og av USA tidligere i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere