Gå til sidens hovedinnhold

USA åpner for tredje dose for alle – ikke aktuelt i Norge

Beskyttelsen koronavaksinene gir, svekkes over tid, slår amerikanske myndigheter fast. De åpner nå for en tredje vaksinedose for alle.

Alle amerikanere skal fra 20. september få muligheten til å ta en tredje dose koronavaksine. Denne dosen skal gis minst åtte måneder etter at dose to er satt.

En forutsetninger er at man er vaksinert med Pfizer- eller Moderna-vaksinen. Janssen-vaksinen ble først tatt i bruk i mars 2021 i USA, så for de amerikanerne som har fått den, er det ikke aktuelt med vaksinepåfyll ennå, sier myndighetene.

– De tilgjengelige dataene viser veldig tydelig at beskyttelsen mot covid-19 begynner å svekkes over tid etter de første vaksinedosene. I forbindelse med deltavariantens dominans begynner vi å se tegn til redusert beskyttelse mot mild og moderat sykdom, heter det i en uttalelse fra helsemyndighetene i USA.

– Vi konkluderer med at en oppfølgingsdose vil være nødvendig for å gi best mulig vaksinebeskyttelse og forlenge varigheten.

Les også: Aavitsland om tredje dose: – Det kan være at det først blir aktuelt om tre, fem, ti eller tretti år

Israelsk studie: Effekten svekkes

Israelere som ble vaksinert i januar og februar, har en 53 prosent høyere sannsynlighet for å teste positivt enn de som fikk vaksinen i mars og april, ifølge studien, som er omtalt i VG onsdag.

– Tidligere trodde man at vaksinen ville ha en langvarig effekt. Nå viser det seg at effekten er kortvarig, sier den israelske infeksjonsmedisineren Eyal Leshem til avisen.

1 million israelere har de siste to ukene fått en tredje dose med vaksine, og israelske forskere mener å se en god effekt av dette.

Les også: 747 nye koronasmittede registrert siste døgn – høyeste siden tidlig i april

WHO ber land vente

Verdens helseorganisasjon (WHO) ba den 04. august velstående land om å vente med å gi sine innbyggere en tredje vaksinedose inntil ti prosent av verdens befolkning er vaksinert.

– Vi blir nødt til å fokusere på å få dem som er mest utsatt, og mest i fare for å få et alvorlig sykdomsforløp og kanskje død, vaksinert med to injeksjoner, sa WHO-sjef Tedros Ghebreyesus.

WHO vil at planene om å sette en tredjedose blir lagt på is, i det minste til september, slik at alle land i verden skal få mulighet til å gi minst 10 prosent av sine innbyggere første dose.

Forrige uke samlet WHO 2.000 eksperter fra hele verden for å diskutere dataene man har på vaksine-«boosters». Onsdag gjentok Ghebreyesus budskapet og rådet velstående nasjoner og vaksineprodusenter om å prioritere de som trenger vaksinedosene mest.

– Jeg har bedt om at man venter med å gi tredjedoser, slik at landene som fortsatt ikke har fått muligheten til å vaksinere deres helsearbeidere og personer i risikogruppene, og som nå opplever at smittetallene stiger., sa han.

– Urettferdig fordeling av vaksiner er en skam for menneskeheten, og løser vi ikke dette sammen, vil den akutte fasen av pandemien vare i flere år – i stedet for noen måneder til, sa WHO-sjefen.

FHI: – Vil oppdatere rådene

I Norge sier Folkehelseinstituttet at det kanskje ikke blir nødvendig for folk flest med en 3. dose koronavaksine.

– Foreløpig er det ikke klarlagt om eller når det vil være behov for ytterligere vaksinasjon av de som allerede er fullvaksinert mot covid-19. Det kan være at det kun er utvalgte grupper som vil ha behov for en ekstra dose. Dette følger vi med på og vil oppdatere rådene våre når det foreligger mer kunnskap om dette, sier overlege Sara Viksmoen Watle ved Folkehelseinstituttets avdeling for smittevern og vaksine i et e-postsvar til Nettavisen onsdag.

Hun viser til at kliniske studier hittil har vist vedvarende immunrespons og beskyttelse mot koronavirussykdom i inntil seks måneder for mRNA-vaksinene fra Pfizer/BioNTech (Comirnaty) og Moderna (Spikevax).

– Men basert på oppfølgingsstudier fra flere land og overvåkingsdata så ser det ut til at beskyttelsen vil vare enda lenger så langt viruset ikke endrer seg for mye, opplyser hun.

Les også: 16- og 17-åringer får tilbud om koronavaksine

– Må en eventuell tredje dose være av samme type som de to første koronavaksinene?

– En tredje vaksinedose må ikke nødvendigvis være av den samme typen, og vi vet ikke enda hvilken type vaksine som vil være best egnet. Valget vil også være avhengig av hvilken vaksine som er godkjent og tilgjengelig på tidspunktet hvor dette eventuelt blir aktuelt. Alternativene som undersøkes er å tilby samme vaksine som de to første dosene, en ny variant av den samme vaksinen, eller en helt annen type vaksine, sier Watle.

(©NTB / Nettavisen)