Det var i mars 2020 at daværende president i USA, Donald Trump, bestemte seg for å stenge grensene for utenlandske reisende, i et forsøk på å hindre spredning av koronaviruset. USAs president Joe Biden bestemte seg for å videreføre stengingen, men fra og med 8. november er internasjonale reisende velkommen tilbake.

Tiltaket med stengte grenser omfattet reisende fra store deler av verden, inkludert EU og Storbritannia, samt Kina, India, Sør-Afrika og Brasil. Den var spesielt upopulær i Europa og nabolandene Mexico og Canada. For å slippe inn i USA nå fremover, må du være fullvaksinert og kunne legge fram en negativ test. I noen sjeldne tilfeller kan også uvaksinerte slippe inn i landet, hvis de har særlige grunner til det og kan vise til en negativ test. Flyselskapene har allerede satt opp flere ruter for å håndtere en forventet stor etterspørsel.

Les også: Varsellamper blinker på alle kanter for Joe Biden

Fra og med januar blir det enda strengere. Da må alle som kommer til USA, uten unntak være fullvaksinert. Det amerikanske folkehelseinstituttet Centers for Disease Control and Prevention (CDC) presiserer i sin siste oppdatering at kryssvaksinerte, også regnes som fullvaksinerte og kan dermed til reise inn til USA.

Strengt og stengt

20 måneder inn i pandemien finnes det land som fortsatt ikke vil åpne for utlendinger. Disse landene har rett og slett bestemt seg for å isolere seg og unngå importsmitte for enhver pris. New Zealand er et av landene som tidlig ble hyllet for koronastrategien sin og nærmest holdt koronasmitten på null.

Les også: Koronasmitten stiger kraftig igjen – skyter i været i mange europeiske land

Deres «zero-covid»-strategi har imidlertid kommet til en pris. Kun landets statsborgere og folk som er bosatt på øyene, samt noen få unntak, har kunnet reise inn i New Zealand siden mars 2020. Og de som reiser inn i landet, må nå tilbringe 14 dager i statlige karantenefasiliteter (MIQ), men fra 14. november vil antall dager reduseres til sju, pluss tre dager med isolering i hjemmet. Nabolandet Australia holdt grensene helt stengt inntil nylig, men fra og med 1. november åpnet landet opp for fullvaksinerte reisende fra New Zealand. Disse to landene har også tidligere hatt en «reiseboble» mellom hverandre.

Tester millioner på noen dager

Kina har også kjørt en knallhard «zero-covid»-strategi siden i fjor, hvor store millionbyer blir massetestet på noen få dager, hvis man oppdager noen smittetilfeller. Grensene har også vært lukket for utlendinger med visse unntak, men de få som slipper i landet må være minst to uker i karantene før de slipper ut i samfunnet.

Det er uvisst hvor lenge stormakten vil holde grensene stengt, men med vinter-OL i Beijing kun noen få måneder unna, så vil det blir gjort noen unntak for utøvere og journalister. Taiwan har også et svært strengt regime for å komme inn i landet. Landet er fortsatt helt stengt for turister.

Det blir rimelig åpenbart, siden Nord-Korea har i flere år vært et av verdens mest isolerte samfunn, at de også har stengt grensene for å stanse importsmitte. Det er vanskelig for omverdenen å vite hva som skjer i landet, men landets leder Kim Jong-un har vel flere anledninger sagt at landet er 100 prosent smittefritt.

Det gigantiske landet India, som også har blitt rammet hardt av pandemien, vil åpne grensene igjen fra og med 15. november. Malaysia er et annet asiatisk land som for øyeblikket holder turistene utenfor. Nabolandet Singapore er heller ikke interessert i turister for øyeblikket.

Det sør-amerikanske landet Uruguay er et annet land som har stengt grensene. Landet har holdt grensene stengt siden 1. april 2020.

UD med klar beskjed

Det globale reiserådet ble opphevet 1. oktober, og daværende justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sa følgende til Nettavisen:

- Nei, nå må bare folk sette seg inn i situasjonen til de landene de reiser til, og så lanserer vi en reise-app som vi oppfordrer alle til å laste ned. Og så må man være forberedt på at ting kan skje, slik er det jo ellers også, uavhengig av korona. Men jeg ønsker i grunnen alle «god tur og bruk hue»!

Mæland kom med reisenyheten på gjenåpningspressekonferansen, men måtte likevel pakke sakene kun noen dager etterpå:

Nå som verden, sakte men sikkert, åpner opp, ber også Utenriksdepartementet at nordmenn «bruker hue».

«Det er fortsatt ikke en normaltilstand i mange land. Flere steder har strenge innreiserestriksjoner og smitteverntiltak. Den enkelte er ansvarlig for egen sikkerhet på reisen og må sjekke innreisevilkår og status for pandemien ved reisemålet. Sjekk også at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker», skriver UD på regjeringens hjemmeside.