RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: LARRY DOWNING (Reuters)

USA avlyser militærøvelse med Egypt

Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama kunngjorde torsdag at USA avlyser en felles militærøvelse med Egypt.

Kairo/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Til tross for slagene i Egypts gater stanser ikke USA sin omfattende militære støtte til landet. Men amerikanerne avlyser en planlagt felles militærøvelse med Egypt.

Det ble klart da president Barack Obama for første gang kommenterte egyptiske sikkerhetsstyrkers aksjon mot demonstranter som støtter Egypts avsatte president Mohamed Mursi. Minst 525 mennesker ble drept i urolighetene onsdag.

Obama fordømte voldsbruken mot sivile og understreket egypternes grunnleggende rett til menneskeverd og til å demonstrere.

- Vårt tradisjonelle samarbeid kan ikke fortsette som vanlig når sivile blir drept i gatene, sa Obama torsdag.

Vil slå hardt til
Presidenten fremholdt at USA vil gå gjennom sine forbindelser til Egypt, dog uten å nevne amerikanernes årlige militære støtte til landet på over 9 milliarder kroner.

Obama understreket også at USA ikke tar parti for noen part eller politiker i Egypt, han ba om at unntakstilstanden blir opphevet, og om at en nasjonal forsoningsprosess starter.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel varsler samtidig at USA kommer til å bevare sine militære forbindelser til Egypt. Han snakket torsdag med Egypts forsvarssjef, general Abdel Fattah al-Sisi, på telefon.

Egypts myndigheter varslet i en uttalelse like etter at Obama hadde snakket, at de vil bruke skarp ammunisjon for å forsvare offentlige bygninger.

Myndighetene advarer om en «kriminell plan» for å «ødelegge Egypt». Samtidig opplyser innenriksdepartementet at man ønsker en «inkluderende politisk prosess» som skal være «åpen for alle som ikke bruker vold».

Fraråder reiser
I feriebyen Hurghada ble én person drept i sammenstøt natt til torsdag, ifølge Der Spiegel. Samme dag frarådet Utenriksdepartementet alle ikke-nødvendige reiser til Egypt. Det fikk reiseselskapene til å varsle hjemsendelse av sine vel 200 ferierende nordmenn fra Hurghada.

Selv om situasjonen var mindre dramatisk i Egypt torsdag, fortsatte uroen.

Hundrevis av Det muslimske brorskaps tilhengere stormet et regjeringsbygg i Kairo og satte fyr på inngangen. Sikkerhetsstyrker forsøkte uten hell å gripe inn.

I Alexandria, Egypts nest største by, marsjerte store folkemengder i gatene i protest mot sikkerhetsstyrkenes oppførsel.

Minst fire egyptiske soldater skal ha blitt skutt og drept nær byen El-Arish i det lovløse Nord-Sinai torsdag.

- Fastlåst voldsspiral
Førsteamanuensis Shahjahan Bhuiyan ved Det amerikanske universitetet i Kairo mener militæret kunne ha sperret av de to leirene som ble angrepet i Kairo.

- Jeg tror motivasjonen bak aksjonen var at militæret ville vise at de bestemmer, sier han.

Seniorforsker Mona Abdel-Fadil ved forskningsstiftelsen Fafo mener det er vanskelig å være positiv etter det som skjedde onsdag. – En måte å se dette på er at det er en stadig mer fastlåst voldsspiral. Men de militære vet kanskje ikke om noen annen måte å håndtere dette på, sier hun.

Ingen av forskerne NTB har snakket med, tror det går mot en snarlig borgerkrig, selv om Det muslimske brorskap har advart om at Egypt kan bli et nytt Syria.

- Hardt rammet
Brorskapet er «hardt rammet» av sikkerhetsstyrkenes inngripen, og to av gruppens ledere er skutt, ifølge talsmann Gehad El-Haddad. Han mener sinnet og raseriet blant bevegelsens tilhengere er «ute av kontroll».

El-Haddad understreker også at dialog er den eneste veien ut av krisen, og at en dialog må skje på et konstitusjonelt grunnlag.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kommer stadig nærmere å kalle maktskiftet i Egypt et kupp, men nøler fortsatt fordi han ennå har et ørlite håp om at det kan gå riktig vei.

- Dette har egentlig alle karakteristika av et militærkupp: En valgt president er avsatt, en sivil visepresident har gått av, og den sterke mann er en militær leder, sier Eide. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere