*Nettavisen* Nyheter.

USA avviser handelskrig

Foto: (REUTERS)

Straffetoll på kinesiske varer er ikke krigshandlinger.

02.10.10 15:06

- Det er ikke handels- eller valutakrig mellom USA og Kina, sier USAs finansminister Timothy Geithner, etter at det er innført handelsrestriksjoner mot Kina, ifølge borsen.dk

Les også: Advarer mot handelskrig

- Det er vikig å forstå at vi ikke kommer til å føre en handelskrig mot Kina. Og vi kommer heller ikke til å ha en valutakrig.

Uttalelsene kommer etter at et overveldende flertall i representantenes hus vedtok en tollavgift på varer importert fra stater, som i lang tid har vært beskyldt for å holde valutaen lav av konkurransehensyn. Amerikanske politikere mener at en kunstig lav yuan har gitt kinesiske eksportbedrifter urimelige konkurransefordeler.

Etter vedtaket truer Kina med at handelsforholdet mellom landene kan bli hardt rammet av proteksjonisme.

- Utøvelse av proteksjonisme mot Kina begrunnet i valutakurser vil gjøre uopprettelig skade på kinesisk-amerikansk handel og økonomisk samarbeid, sier Jiang Yu, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet tilThe Independent.

Etter en verbal utblåsning mot den amerikanske lovgivningen viste de kinesiske myndighetene at de ikke føler seg truet og lot den kinesiske valutaen falle ytterliger mot dollaren.

Mens Geithner forsikrer at det ikke vil komme til handelskrig med Kina og kineserne tar sterk avstand fra den amerikanske loven, har Brasils finansminister uttalt at flere stater allerede befinner seg i en valutakrig.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.