Gå til sidens hovedinnhold

USA avviser syrisk hjelp i Irak

USA fastslår at det syriske regimet ikke har noen rolle å spille når det gjelder å løse krisen i Irak.

- Iraks sikkerhetssituasjon kan ikke og bør ikke bli løst av Assad-regimet, med flyangrep fra Assad-regimet eller ved at militser som støttes av andre land i regionen, tar affære, sier Marie Harf, talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet.

Uttalelsen kommer etter at syriske jagerfly gikk til angrep på ytterliggående opprørere på irakisk side av grensen, opprørere som er en trussel mot både president Bashar al-Assad i Damaskus og statsminister Nuri al-Maliki i Bagdad.

Maliki har uttrykt takknemlighet for angrepene, men avviser at han har bedt Syria om hjelp til å slå ned opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Komplisert

Situasjonen i Irak og Syria har skapt et utenrikspolitisk kaos for USAs president Barack Obama, som støtter Malikis kamp mot opprørerne, samtidig som han er imot Assad-regimet som kjemper mot de samme opprørerne.

Amerikanerne har ikke villet intervenere militært i Syria i kampen mot Assad, og har vært restriktive med å gi utstyr til moderate opprørere i frykt for at våpen og annet utstyr havner i hendene på ISIL.

Nøkkelrolle

Situasjonen blir enda mer komplisert av at USA forsøker å få på plass en internasjonal avtale om Irans omstridte atomprogram.

Iran er fortsatt Assad-regimets viktigste støttespiller, samtidig som landet kan spille en nøkkelrolle for å løse krisen i Irak.

Ifølge Harf kan Iran, i motsetning til Syria, spille en konstruktiv rolle i Irak, hvis landet bidrar til å fremme «en inkluderende regjering» i Irak, og ikke benytter situasjonen til å fremme «en sekterisk sjiamuslimsk agenda».

Iransk hjelp

Iran har lovet omfattende hjelp til Malikis sjiadominerte regjering i Bagdad i kampen mot de sunnimuslimske opprørere. Iranske militssoldater skal allerede være på plass i Irak, på samme måte som de kjemper side om side med Assads styrker i Syria.

USA satser nå på å styrke moderate opprørere i Syria, samtidig som amerikanerne forsøker å presse Maliki til å danne en samlingsregjering som også gir reell innflytelse til landets sunnimuslimske minoritet. (©NTB)

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene