Gå til sidens hovedinnhold

USA bekymret for konsekvenser av en mulig krise i Sotsji

Washington (NTB-Reuters): Amerikansk etterretning frykter det blir vanskelig å få evakuert amerikanske borgere bort fra Sotsji dersom OL-byen skulle bli utsatt for et terrorangrep.

Både det amerikanske forsvaret og etterretningsorganisasjoner har studert kriseplaner for OL-byen nøye. Konklusjonen er at det er vil være mange hindringer i veien for å gjennomføre en effektiv masseevakuering fra Sotsji dersom det skulle oppstå en krise, opplyser en kilde i Obama-administrasjonen.

Det største hinderet vil ifølge amerikanske tjenestemenn være at Russland generelt sett er motvillige til å la fremmede militærstyrker, og da spesielt amerikanske styrker, slippe inn på russisk territorium.

Amerikanske myndigheter sier det ikke er noe strid om at det er Russland som har hovedansvaret for å beskytte alle som befinner seg i Sotsji under vinter-OL, som går fra 7. til 23. februar.

- Uansett hva som skjer vil ikke russerne ønske en intervensjon utenfra velkommen, selv ikke i en situasjon der utenlandske styrker bare vil evakuere egne borgere, sier kilden.

Sotsji ligger i ytterkanten av det urolige Nord-Kaukasus, der islamistiske opprørere er i konflikt med russiske sentralmyndigheter. Islamister har truet med å angripe OL, og president Vladimir Putin har lagt en jernring rundt OL-byen. Vinterlekene er et enormt prestisjeprosjekt for Putin, og han har innført svært strenge sikkerhetstiltak i og rundt byen. (©NTB)