Amerikanere som er i Ukraina, bør forlate landet nå, heter det i et oppdatert reiseråd fra USAs utenriksdepartement.

– Ikke reis til Ukraina som følge av økt trussel fra russisk militæraktivitet og covid-19, mens de som er i Ukraina, bør forlate landet nå med kommersielle flygninger eller private løsninger, står det i reiserådet som ble kunngjort sent torsdag kveld norsk tid.

– Amerikanere som blir igjen i Ukraina, bør utvise økt varsomhet som følge av kriminalitet, indre uro og mulige kampoperasjoner dersom Russland skulle gå til militær handling. Risikoen er høyere i noen områder av landet, heter det videre i reiserådet.

Les også: Lavrov: – Trusler leder ingensteds

Reiserådet torsdag er en ytterligere innstramming av reiserådet som ble oppdatert 23. januar, da USA frarådet alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina på grunn av den spente og uforutsigbare situasjonen i landet.

Biden gjentar advarsel

USAs president Joe Biden gjentok sin advarsel om at amerikanere som fortsatt er i Ukraina, bør forlate landet så fort det lar seg gjøre, da han ble intervjuet av NBC torsdag.

– Det er ikke som om vi her har å gjøre med en terroristgruppe. Vi står overfor en av de største armeene i verden. Det er en svært annerledes situasjon der ting raskt kan endre seg til det verre, sa Biden.

Les også: Støre møter Macron i Frankrike

Gir ikke soldathjelp

På spørsmål om det finnes noe scenario der han kan komme til å sende amerikanske soldater inn i Ukraina for å redde ut amerikanere, svarte han.

– Det finnes ikke. Det er en verdenskrig når amerikanere og russere begynner å skyte mot hverandre.

Han sa at hvis Russlands president Vladimir Putin er «dum nok til å gå inn, så er han smart nok til å ikke gjøre noe som kan påvirke amerikanske borgere negativt».

På spørsmål om han har sagt dette til Putin, svarte Biden at det har han gjort.

– Jeg trengte ikke å forklare ham det. Jeg har snakket med ham om det. Han vet det, sa Biden.

Støre møter Macron

Den spente situasjonen i Øst-Europa blir tema når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter president Emmanuel Macron på et toppmøte i Brest i Frankrike.

– Jeg ser fram til å møte president Macron, sier Støre.

Fredag skal han for første gang som statsminister møte den franske presidenten. Det skjer på toppmøtet «One Ocean» i Brest nordvest i Frankrike der også en rekke andre stats- og regjeringssjefer fra ulike verdenshjørner deltar. Blant dem er USAs klimautsending John Kerry.

Skytteldiplomati

Det skjer i en tid der spenningen tiltar mellom Vesten og Russland som følge av den russiske styrkeoppbyggingen på grensen mot Ukraina.

Macron har den siste uken drevet skytteldiplomati mellom de to landene i håp om å stabilisere situasjonen. Mandag var han i Moskva for å snakke ansikt til ansikt med Russlands president Vladimir Putin, og deretter reiste han til Kiev for samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Presidenten har akkurat vært på reise i Moskva og Kiev, og vi vil diskutere den svært alvorlige situasjonen i og rundt Ukraina. Vi har et felles sterkt ønske om at denne konflikten kan løses på fredelig vis, sier Støre, som også skal besøke marinebasen i Brest.

(©NTB)