RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

Sist oppdatert:
USA har bedt Norge om å bidra militært i kampen mot IS i Syria.

USA ba den 3. desember Norge om å øke den militære innsatsen mot IS, skriver Aftenposten.

- Jeg kan bekrefte at vi, på lik linje med en rekke av våre allierte, har mottatt en forespørsel fra USA om å stille med ytterligere militære bidrag til kampen mot ISIL i tillegg til det militære bidraget vi yter i dag. Dette krever en grundig vurdering. Forespørselen behandles nå i Forsvarsdepartementet på vanlig måte, sier Eskil G. Sivertsen, talsmann for Forsvarsdepartementet, til Aftenposten.

Det er ikke nytt i seg selv at USA ber Norge bidra med mer - det nye er at Norge bes om å bidra i Syria. 

Forsvarsdepartementet svarer ikke på Aftenpostens spørsmål om det er blitt bedt om helt konkrete bidrag fra Norge. 

Aftenposten lister opp at det kan dreie seg om en generell oppfordring, eller at det kan være mer konkrete bidrag. 

Eksempelvis kan det dreie seg om å bidra i luftangrepene mot IS, bidra med flere spesialstyrker eller bidra mer direkte militært. Det kan også være aktuelt for Norge å bidra med militært utstyr.

Regner med å bli konsultert

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier til NTB at han forventer at Stortinget får saken på sitt bord.

– Jeg regner med at Stortinget blir konsultert i et så viktig spørsmål, sier Helleland, som mandag kveld ikke hadde rukket å sette seg ordentlig inn i saken.

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, som ett av over 60 land som bidrar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Der har norske styrker blant annet trent kurdiske Peshmerga-soldater i Nord-Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.

– Må stå samlet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier de vil ta stilling til forespørselen når den kommer til Stortinget.

– Det er viktig at verdens land står samlet i den internasjonale kampen mot ISIL. Vi ser fram til å høre regjeringens vurderinger av eventuelle nye anmodninger fra våre allierte, sier han.

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, som ett av over 60 land som bidrar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Der har norske styrker blant annet trent kurdiske Peshmerga-soldater i Nord-Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere