*Nettavisen* Nyheter.

USA bomber IS-opprørere ved demning i Irak

Amerikanske militærfly er i gang med å bombe IS-opprørere i nærheten av Haditha-demningen nordvest for Iraks hovedstad Bagdad.

07.09.14 09:40

Luftangrepene i Anbar-provinsen har som mål å hindre opprørerne som truer de irakiske sikkerhetsstyrkene som kontrollerer demningen, opplyser en amerikansk militærtjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Haditha-demningen i elva Eufrat har siden i sommer vært truet av opprørere fra Den islamske staten (IS), ifølge irakiske kilder i Anbar-provinsen.

– På forespørsel fra den irakiske regjeringen, og i henhold til vårt oppdrag om å beskytte amerikansk personell og utstyr, har amerikanske militærfly begynt å angripe ISIL-terrorister i nærheten av Haditha-demningen, sier tjenestemannen som ønsker å være anonym.

ISIL er navnet IS gikk under før sommeren.

Nest største demning

– Disse angrepene gjennomføres for å forhindre terroristene i å fortsatt true irakiske sikkerhetsstyrker som kontrollerer demningen, sier Reuters' kilde.

Også nyhetsbyrået AP har snakket med amerikanske kilder som bekrefter at luftangrepene er i gang ved Haditha.

Den åtte kilometer lange Haditha-dammen er Iraks nest største demning, ifølge BBC. Demningens vannkraftverk står for 30 prosent av strømleveransene i Irak. Da USA invaderte landet i 2003, var en av styrkenes fremste mål å erobre Haditha-demningen.

IS har gjennom sommeren forsøkt å erobre demningen fra irakiske styrker uten hell.

– Viktigere enn Mosul

Lokale myndigheter i Anbar-provinsen vurderte allerede i midten av august å be USA om luftstøtte for å hindre opprørerne i å avansere mot demningen, ifølge avisen Asharq Al-Awsat, som har base i London og støttes av den saudiarabiske kongefamilien.

Haditha-demningen er like viktig som demningen i Mosul, spesielt siden den ligger mye nærmere Bagdad, sier nestlederen for provinsrådet, Falih Al-Issawi, til avisen.

Demningen ligger rundt 240 kilometer nordvest for Bagdad, og dersom IS skulle få kontroll over den, ville det utgjort en trussel mot hovedstaden, mener han.

18. august klarte kurdiske peshmerga-styrker i samarbeid med regjeringsstyrker å ta tilbake dammen Mosul fra IS-opprørerne. Det skjedde etter at amerikanske fly gjennomførte en omfattende luftoffensiv mot opprørerne i nærheten av dammen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.